James Franco

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
James Franco

Wat is er met James Franco gebeurd?

|
|

Laatste update:

Er was een tijd dat James Franco (42) een beetje een Hollywood-lievelingetje was en iconische rollen aaneenreeg alsof het niets was. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Waarom horen we tegenwoordig nog maar zo weinig van 'm?

Nou, dat heeft - zo vermoeden we - verschillende redenen. Laten we eens kijken hoe het komt dat we nog maar weinig James Franco in 'de mainstream' zien. 

Filmrollen

James zat van 2017 tot en met 2019 in HBO's fantastische serie The Deuce, over Manhattens seksscene van de jaren '70. Dit is zijn meest recente grote rol. Tussendoor en in het jaar na de show viel het een beetje stil. In 2017 telde James' IMDB-pagina nog 15 producties. En dat zijn er toch vrij veel. maar als je ál zijn rollen in 2018 en 2019 bij elkaar optelt - in 2020 komt er geen enkele Franco-film uit - kom je nog niet eens op dat aantal uit. Hij heeft zijn acteerleven dus drastisch teruggeschroefd. 

Regisseur

En dat zou ook zomaar kunnen komen door zijn leven achter de camera. Tevens de reden dat we James eigenlijk een beetje uit het oog zijn verloren. De door hem geregisseerde films, docu's en shorts - we tellen er inmiddels bijna veertig - zijn... nou ja, bijna zonder uitzondering géén hoogvliegers. Hij mag echt van geluk spreken als 'ie een voldoende krijgt op IMDB. Dat komt amper voor. The Disaster Artist is eigenlijk dé grote uitzondering. Die film -over de cultfilm der cultfilms The Room van Tommy Wiseau - was zelfs genomineerd voor een Oscar.

Maar goed, de rest van zijn films, waar James zelf ook (bijna) altijd een rol in speelt, zijn niet zulke grote studioreleases dat ze ook een uitgebreide marketingcampagne krijgen, waardoor het ook niet echt voor een groot publiek beschikbaar is. Arthouse? Nee, dat willen we ook weer niet zeggen. Dat suggereert namelijk dat er een bepaalde kwaliteit aan hangt, maar daar is absoluut geen sprake van als we reviewers mogen geloven. Zijn laatste film, Zeroville uit 2019, is wat dat betreft exemplarisch: 23% op Rottentomatoes...

MeToo-beschuldigingen

James Franco was hard op weg een superster te worden, tot hij in een paar vervelende schandalen verwikkeld raakte. In 2014 probeerde hij via Instagram een date te regelen met een 17-jarige fan. Franco bood zijn excuses aan, en zei dat hij de situatie verkeerd had ingeschat. Daarmee leek de kous af, maar een paar jaar later verschenen er nieuwe beschuldigingen. In 2018 kwamen er steeds meer vrouwen met hun verhaal naar buiten. James zou zich tijdens acteerlessen in zijn inmiddels opgeheven acteerschool ongepast hebben gedragen. Volgens klagers was de acteerschool eigenlijk een plannetje om jonge dames te ontmoeten, en er ongemakkelijke scènes mee op te nemen. Zo zei een van die vrouwen, actrice Sarah Tither-Kaplan, dat er een sfeer hing van "machtsmisbruik en vrouwenexploitatie".

Nog meer verhalen

Het jaar daarop kwam er nog een vermeend slachtoffer bij en inmiddels is James zelfs aangeklaagd, onder meer door Tither-Kaplan. Eerder dit jaar liet hij zijn advocaten een verzoek indienen om de zaak te seponeren. James ontkent alle beschuldigingen en vindt dat de vrouwen "de #metoo-beweging exploiteren". "Franco gelooft fervent in de gerechtigheid van de #metoo- en Times Up-beweging", zo valt te lezen in de rechtbankdocumenten. "Hierbij zijn veel verwerpelijke individuen neergehaald, maar in dit geval is ook een onschuldige man in het net verstrikt geraakt." In 2021 betaalde Franco een schikking aan verschillende klaagsters, maar daarmee was de zaak nog niet helemaal af.

Eind gaf Franco toe dat hij met verschillende studentes naar bed was geweest, en dat hij jarenlang seksverslaafd was (geweest). Zijn vriend en collega Seth Rogen zei eerder al dat hij geen plannen meer had om met Franco samen te werken, omdat hij ‘seksueel overschrijdend gedrag afkeurt, en hier nooit bewust aan mee wil werken.’

Is er toekomst voor James Franco?

Sinds de rechtszaken en beschuldigingen is de carrière van James Franco eigenlijk gestrand. In 2018 en 2019 verschenen er nog wat films, zoals het slechte Zeroville, maar deze waren al vóór de beschuldigingen opgenomen. We zien Franco binnenkort wél op een bijzondere plek: in de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard. Franco is opgeroepen als getuige omdat hij in hetzelfde appartementencomplex woonde, en mogelijk heeft gezien of Heard blauwe plekken had na een vermeende mishandeling van Depp.

Treurigheid alom!

Lees verder