De 7 beste rollen van James Franco! (en zijn 3 slechtste)

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De 7 beste rollen van James Franco! (en zijn 3 slechtste)

De 7 beste rollen van James Franco! (en zijn 3 slechtste)

|
|

Laatste update:

James Franco blaast vandaag 41 kaarsjes uit (zou je niet zeggen)! Hoog tijd om eens naar de bizarste, grappigste en meest serieuze rollen van deze acteur te kijken! Oftewel: zijn beste rollen ooit. Uiteraard mogen ook zijn missers niet ontbreken.

Beste

1. The Disaster Artist

James Franco blies ons allemaal weg met het door hem geregisseerde The Disaster Artist. Franco speelt Tommy Wiseau, de raarste acteur ooit die het bizar slechte The Room maakte. De cultfilm der cultfilms. Franco maakt van Wiseau een lovable loser: zo’n gast die bijna niemand begrijpt. Behalve James dan, die verandert hem in een écht mens met ambities en laat zien hoe Tommy’s bizarre carrière begon. 

2. 127 Hours

Het zegt iets over je acteerkunsten als je bijna de hele fucking film in je eentje op het scherm te zien bent, in jezelf moet praten en het ondanks alles lukt om het allemaal intens en boeiend te houden. Het overlevingsdrama 127 Hours is één van Franco’s allergrootste prestaties. Al slaan we die gruwelijke arm-amputeerscene liever over…

3. Milk

James’ rol in Milk, het waargebeurde verhaal van homorechten-activist Harvey Milk, is schitterend en heel erg ondersteunend. Hij laat Sean Penn (die Harvey Milk speelt) op elke mogelijke manier shinen. De liefde en de chemie tussen Harvey en zijn vriendje Scott (de rol van Franco) is écht voelbaar. Knap!

4. Spring Breakers

Batshit crazy. We zien geen andere manier om deze James Franco-rol te omschrijven. Zijn rappende drugsdealer genaamd Alien is alles wat die naam doet vermoeden. Niet van deze wereld. Een zéér gedurfde, knotsgekke rol. Zien is geloven.

5. Pineapple Express

De ultieme stoner-comedy! Sowieso is een gast die de hele dag wiet rookt waarschijnlijk niet zo ver verwijderd van James’ echte leven. De manier waarop hij zijn stoner Saul Silver speelt is echter nog een tikkeltje erger. Een geniale roadmovie samen met buddy Seth Rogen. Elke grap in deze film landt. Ga ‘m zien!

6. This is the End

In This is the End spelen zowat alle grote Hollywood-comedians zichzelf. De wereld gaat naar de klote en James, Seth Rogen en Jay Baruchel proberen de krochten van de hel te ontlopen. Allemaal spelen ze heerlijke rollen, maar James – heel uitbundig, grof en met een don’t give a fuck-attitude als altijd – blijft gelukkig érg dicht bij zichzelf. Het moment waarop hij de hemel niet in mag is geniaal.

7. Spider-Man en Spider-Man 2

Je kunt zeggen wat je wil van de derde Spider-Man-film van Sam Raimi, maar de eerste twee zijn nog altijd vrij indrukwekkend. James gaat als Peter Parkers beste vriend Harry Osborn door allerlei emoties gedurende de films. Vooral de totale verbazing wanneer hij achter Peters grote geheim komt, blijft een hoogtepunt.

Slechtste

1. Your Highness

Een catastrofaal mislukt project. Waar Pineapple Express nog een geniale stoner-comedy was, probeert dezelfde regisseur met Your Highness hetzelfde kunstje, maar dan in een onverklaarbare middeleeuwse setting. De gemiste kansen en stereotype personages vliegen je om de oren. Franco speelt een grofgebekte ridder die je héél snel weer vergeet. Natalie Portman werd overigens op miraculeuze wijze verleid om hieraan mee te doen.

2. Mother, May I Sleep With Danger?

Een tv-film uit 2016 én remake van de horrorfilm uit 2016. Mother, May I Sleep With Danger? Is zowat de slechtst gerecenseerde James Franco-film. Hij zit er zelf – door een bijrol als een theaterregisseur – een beetje voor jan lul bij. Toch weet hij in die korte tijd dat hij wél iets moet doen, totaal niet te overtuigen. Jammer hoor.

3. The Ape

De eerste film die deze wonderboy zélf regisseerde en schreef. Hij speelt overigens ook de hoofdrol, naast een grote, pratende gorilla. Franco speelt Harry, een wannabe schrijver die rust wil, maar opeens voor deze gorilla-gast moet zorgen. Een comedy die de plank constant misslaat. Wel zo slecht dat het nog enigszins vermakelijk wegkijkt!

Lees verder