X-Men

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
X-Men

Waarom zitten de X-Men niet in de Avengers?

|
|

Laatste update:

X-Men en de Avengers zijn allebei megapopulair. Elke film van de superhelden-groepen trekt miljoenen kijkers, dus waarom zijn ze nog niet samengevoegd? Waarom zitten de X-Men niet gewoon in de Avengers zoals Marvel het bedoeld had?

Goeie vraag! X-Men en de Avengers komen namelijk wel allebei van de Marvel comics, maar zijn nog nooit samen in een film verschenen. Wij zijn diep in de Marvel Cinematic Universe (en alle andere Marvel universums) gedoken om het uit te zoeken. Waarom X-Men en de Avengers nog nooit samen in een film zijn geweest heeft een redelijk simpel antwoord: de filmrechten lagen bij verschillende eigenaren.

Geen zorgen! We gaan het allemaal uitleggen. En we kijken gelijk of X-Men misschien binnenkort wel in het Marvel Cinematic Universe komt!

Het begon bij Stan Lee

Laten we bij het begin beginnen. Bijna alle superhelden-films zijn namelijk begonnen als stripverhalen. Marvel Comics bestaat uit honderden striphelden waarvan de meest geliefde bedacht zijn door Stan Lee. We zagen de X-Men en de Avengers dus al heel snel samen op de pagina's van comicbooks, omdat ze van dezelfde eigenaar waren en de fans die kruisbestuiving toen al supervet vonden.

Marvel filmrechten in de verkoop

Later werden de filmrechten van de verschillende personages opgekocht. Omdat Marvel toen krap bij kas zat, werd er niet zo gekeken naar wie de kopers waren. Daardoor werden de superhelden verspreid over meerdere eigenaren. X-Men ging naar 20th Century Fox en Avengers ging naar Disney. Zo ontstond het Marvel Cinematic Universe of MCU bij Disney. Daaruit ontstond het merendeel van de Marvel superheldenfilms en later de extreem succesvolle Avengers-films.

Dat is dus de voornaamste reden dat X-Men en Avengers nooit in dezelfde films hebben gespeeld: het kon/mocht niet. Maar... En nu komt het! Disney kocht onlangs 20th Century Fox op en daarmee ook de filmrechten van X-Men! De kans bestaat dus dat er nu verandering komt in deze gescheiden Marvel-teams! 

X-Men in de MCU

De kans dat de X-Men en de Avengers gaan fuseren in een soort superhelden-conglomeraat, is zeer klein. Marvel heeft altijd aparte avonturen geschreven voor beide teams. Dat gezegd hebbende, er zijn individuele X-Men in de Avengers gestopt. MCU baseert zich graag op comics en er zijn dus comics waarin Wolverine, Storm, Deadpool en andere populaire X-Men strijden naast Captain America, Thor en Iron Man. Zo'n soort crossover is heel waarschijnlijk in de nabije toekomst!

Nieuwe acteurs gezocht?

Verwacht overigens niet dat alle acteurs terugkeren naar nieuwe X-Men films. Dat Disney nu de filmrechten heeft om Wolverine te gebruiken, wil dus niet zeggen dat Hugh Jackman weer van de partij is. Hij heeft de rol namelijk al neergelegd. Niet getreurd, wij hebben een paar goede nieuwe acteurs voor Wolverine uitgezocht! 

X-Men in de toekomstige Avengers-films is mogelijk!

Om antwoord te geven op de vraag: de X-Men zaten niet in de Avengers omdat de filmrechten bij verschillende bedrijven lagen. Nu is dat echter niet meer het geval en zou het goed kunnen dat we ze in de toekomst samen in een film zien spelen. Alleen Disney gaat waarschijnlijk eerst Individuele X-Men films weer maken, om de nieuwe personages te introduceren.

Heb je ook een X-Men shaped gat in je hart? Bekijk hier de reünie die door Ryan Reynolds compleet in de soep liep. 

Lees verder