Waarom Hobbs & Shaw zelfs vet is als je niet eens van Fast & Furious houdt

Veronica Superguide logo
Waarom Hobbs & Shaw zelfs vet is als je niet eens van Fast & Furious houdt

Waarom Hobbs & Shaw zelfs vet is als je niet eens van Fast & Furious houdt

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Met Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw knalt de allereerste spin-off uit het Fast & Furious-universum snoeihard het witte doek op. Na acht delen van deze blikschade-blockbusters weten de meeste filmfans onderhand wel waar ze aan toe zijn, en vallen de Fast & Furious-films voor de meeste bioscoopbezoekers onder de categorie films waar je of dol op bent, of niks mee hebt. Toch leggen we uit waarom zelfs de kniesoren uit die laatste categorie zich fantastisch kunnen vermaken bij Hobbs & Shaw.

Minder blikschade, meer vuistgevechten

Aanvankelijk lag de nadruk in de Fast & Furious-films vooral op actie in de vorm van race-scènes. Vanaf het vijfde deel werden de films steeds meer all-round actiefilms, met het totaalspektakel van Furious 7 als onbetwist hoogtepunt tot dusver. Met Dwayne “The Rock” Johnson en Jason “The Stath” Statham in de titelrollen van deze spin-off zou het natuurlijk doodzonde zijn om deze bikkels alleen maar achter het stuur te laten zitten, dus reken maar dat er vooral veel op los geknokt wordt. Alhoewel er halverwege de film nog wel een adembenemende achtervolging door Londen voorbijkomt die niet zou misstaan in één van de meer recente Mission: Impossible-films. En ook aan het einde komt er nog een blik over-the-top auto-actie voorbij.

Minder family-gezwets, meer buddy cop-komedie

Ook al hebben de Fast & Furious-films doorgaans nog zo veel vaart, zodra Vin Diesel meer dan twee regels tekst achter elkaar heeft zakt de boel meteen weer in, want dan kun je er donderop tegen zeggen dat ‘ie weer met een preek over het belang van ‘Family’ komt. Ook al vormen familiebanden in deze spin-off eveneens een rode draad, het ligt er voor de verandering eens wat minder dik bovenop. En dat werkt verfrissend. Daarnaast is Hobbs & Shaw bovenal ook een zogeheten buddy cop-komedie, waarin twee gasten die elkaar niet kunnen uitstaan noodgedwongen moeten samenwerken. Denk aan een moderne uitvoering van lekkere 80s en 90s klassiekers als de Lethal Weapon-franchise of de beide 48 Hrs-films.

Minder Fast & Furious, meer Deadpool, John Wick en Mission: Impossible

Hobbs & Shaw is geregisseerd door David Leitch, co-regisseur van de eerste John Wick én tevens regisseur van Atomic Blonde en Deadpool 2. En dat merk je snel genoeg. De actie in dit testosteronfestijn doet absoluut denken aan de snelle vechtscènes uit John Wick en Atomic Blonde, terwijl de zelf-relativerende humor zo uit een Deadpool-film lijkt te komen.

Geen Michelle Rodriguez of Charlize Theron, wel Vanessa Kirby

Naast de superbrute titelrolvertolkers is er nog een derde hoofdrol in Hobbs en Shaw, en die is weggelegd voor Vanessa Kirby. Hiermee wordt de link met de Mission: Impossible-franchise nog groter, want deze Britse actrice was vorig jaar nog te zien in het ook al zo spectaculaire Mission: Impossible: Fallout. Ook al leerden we haar kennen in haar rol als Prinses Margaret, het morele hart van de Netflix-serie The Crown, inmiddels blijkt Vanessa ook een uitstekende actie-actrice te zijn; in Hobbs & Shaw speelt ze Deckard Shaws zusje Hattie, en zij staat stoer haar mannetje tegenover The Rock en The Stath. We missen de fronzende wenkbrauwen van Michelle Rodriguez dan ook totaal niet, en ook de afwezigheid van Charlize Theron’s Cipher laat ons koud. Maar stiekem hopen we al wel op een gevecht tussen Cipher en Hattie in een toekomstige Fast & Furious-film.

Geen embargo wegens slechte recensies, maar wegens spoilers

Tot onze schrik kondigde distributeur Universal Pictures een paar weken geleden aan dat recensies voor de film pas op 31 juli vanaf 18:00 uur ’s avonds online mochten. En dat terwijl de film die dag al in première ging?! Meestal is zoiets een heel slecht teken, en betekent dit dat de studio er geen vertrouwen in heeft. Soms is een embargo echter van kracht om spoilers te voorkomen. Tot onze grote geruststelling bleek het Hobbs & Shaw-embargo in die laatste categorie te vallen: er zitten namelijk twee geweldige gastrolletjes in die zorgvuldig geheim zijn gehouden. En nee, dan hebben we het niet over Keanu Reeves, want die doet helaas toch echt niet mee. Meer verklappen we niet!

Lees verder