Familie Verduyn in GTST

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Familie Verduyn in GTST

Waarom Goede Tijden, Slechte Tijden dreigde te stoppen

|
|

Laatste update:

Nog niet zo heel lang geleden staarde GTST een beetjein een kijkcijfer-afgrond. Ook zwol de inhoudelijke kritiek op de soap der soaps aan. Het zorgde ervoor dat Meerdijk op RTL 4 even niet meer zo vanzelfsprekend was. Tijd voor een overzicht.

Kijkcijfers

GTST bevond zich al heel lang in een neerwaartse kijkcijferspiraal. Dit uitgebreide onderzoek van reclamebureau MAGNA onderstreept dat. Rond die tijd was het allemaal niet zo zeker of RTL 4 nog wel een toekomst zag voor de soap om 20:00 uur. Verschillende geruchten en suggesties stroomden binnen. Moet GTST naar RTL 5? Of misschien verder als Videoland-exclusive? Moest RTL het van 't felbegeerde 20:00 uur-slot halen?

Kritiek

Maar dat was niet het enige. Een flink aantal kijkers dat nog wél voor de buis zat, liet op twitter zo'n jaar geleden massaal van zich horen over het 'te luxe' imago van de show en haar personages. En over die personages gesproken: waren die niet veel te puberaal? De vloggende GTST-jongeren wekten grote ergernis bij kijkers die het hierdoor wel érg kinderachtig vonden. RTL-baas Peter van der Vorst bleek het met hen eens te zijn!

Herkenbaarder

Augustus 2019: het moment dat Peter zijn 'ingreep' - 'reddingspoging', zo je wil - aankondigde. De cast was misschien toch wat te jong en de uitstraling wat te luxe, gaf hij toe. Met woorden als ‘gewoner’, ‘herkenbaarder’ en ‘minder luxe’ beloofde de programmadirecteur dat Nederlands bekendste soap ingrijpend ging veranderen. En dat gebeurde!

Nieuwe cast

Inmiddels telt Meerdijk een nieuwe huisartsenpraktijk, buurtsuper én flat. De Rozenboom kreeg een flitsende make-over. Ook de decors kregen een opfrisser. Maar, misschien wel de allerbelangrijkste verandering voor het 'nieuwe GTST': er kwam een nieuw gezin! Julian Verduyn (Cas Jansen) maakte zijn Meerdijk-comeback en bracht zijn vrouw Saskia (Tamara Brinkman), hun zoon Steef (Tommy van Lent), dochters Merel (Sophie Bouquet) en Demi (Noa Zwan) en opa Henk Visser (Johnny Kraaijkamp jr.) met zich mee. En alsof dat allemaal nog niet 'normaal' en 'herkenbaar' genoeg was, hebben de Verduyntjes ook nog een hondje! Zo'n trouwe viervoeter is natuurlijk het toppunt van degelijkheid.

Huidige kijkcijfers

De seizoensopener in het najaar tikte een historisch dieptepunt van 655.000 kijkers aan. De maanden die volgden lieten vooruitgang zien, zo bleek uit kijkcijferonderzoek. In maart van dit jaar keken er gemiddeld 955.000 mensen. In april zelfs 961.000. In diezelfde periode schoten sommige afleveringen zelfs boven de magische miljoenengrens uit. Maar eh... die hoge gemiddeldes zijn natuurlijk te verklaren door de coronacrisis en de intelligente lockdown waar ons land zich toen nog volop in bevond. Later zal moeten blijken of het nieuwe GTST ook zonder al die extra lockdown-kijkers zulke hoge cijfers kan behalen.

Conclusie?

Natuurlijk is GTST met zulke torenhoge kijkcijfers niet in acuut levensgevaar. Zeker niet. Maar of alle veranderingen ook voor een blijvende positieve werking gaan zorgen, is door de lockdown-cijfers nu nog niet te zeggen. Veel hangt af van het nieuwe seizoen. As we speak is de cast en crew bezig om een 'corona-proof' 31e seizoen in elkaar te draaien. Het eindresultaat zien we vanaf 31 augustus!

Lees verder