Voice-advocaat: ander verhaal Johan Derksen 'ongeloofwaardig'

Johan Derksen

Johan Derksen kwam gisteren opeens met een hele ándere versie van zijn 'kaarsenverhaal' en dat vindt advocaat Sébas Diekstra, die meerdere The Voice-slachtoffers bijstaat, "ongeloofwaardig".

Johan vertelde in de uitzending van Vandaag Inside van dinsdagavond dat hij begin jaren zeventig een bewusteloze vrouw met een kaars penetreerde. Hij bracht de kaars "erin" en technisch gezien zou een officier van justitie het als verkrachting uitleggen, legde Johan uit. Woensdag nuanceerde hij zijn verhaal; hij zou de vrouw niet hebben gepenetreerd en wilde de 'tijdgeest' van de jaren zeventig schetsen.

Sébas Diekstra: 'Ongeloofwaardig'

"Er werd gisteren hard gelachen om de opmerking over het verhaal dat er een kaars bij de betreffende vrouw ‘in gestopt’ werd", aldus Sébas, gisterenavond laat tegen het ANP. "Nu wordt dat opeens genuanceerd. Dit komt alles behalve geloofwaardig over en lijkt meer een zielige poging om Johan Derksen als stamgast bij het programma te redden."

'Johan bagatelliseert leed slachtoffers'

De advocaat vindt dat de aanpak van het programma en de uitleg van Johan "het leed van slachtoffers van ernstige zedenfeiten echt op een pijnlijke manier bagatelliseert. Dit door het normaliseren en ridiculiseren van seksueel misbruik met een wilsonbekwame vrouw."

Schandpaal

Johan Derksen nuanceerde het verhaal woensdag door te zeggen dat hij niet een kaars in de vagina van een dronken, bewusteloze vrouw heeft gestopt, maar een grote 'duizendgeurenkaars' op een sokkel tussen de benen van de bewusteloze vrouw gezet. "Het waren de zeventiger jaren. Ik wilde duidelijk maken hoe mensen van mijn generatie ondeugend zijn geworden en een losbandige periode hebben meegemaakt. Ik stak mijn hand in eigen boezem."

Johan wilde naar eigen zeggen duidelijk maken "dat Nederland bol staat van de hypocriete mensen die zich misdragen en tegelijkertijd mensen aan de schandpaal nagelen". De analist wil geen excuses te maken. "Aan wie dan? Dat zou net zoiets zijn als de burgemeester die nu sorry zegt omdat Piet Hein zich misdragen zou hebben."

René heeft 'geen zin meer'

Collega René van der Gijp, die dinsdagavond schaterlachte toen Johan het verhaal vertelde, vertelde woensdagavond dat hij het hele verhaal van Johan (van dinsdagavond) niet gelooft. Daarna riep hij tegen Wilfred Genee dat hij eigenlijk "geen zin" meer heeft in het programma. Ook stelde hij voor om voortaan niet meer live, maar eerder op te nemen zodat er nog dingen weggeknipt kunnen worden. Dat scheelt volgens hem een hoop gezeik. Talpa zei woensdag "snel in gesprek" met Johan te willen, maar was woensdagavond niet voor commentaar bereikbaar, aldus het ANP.

Bron: ANP/Veronica Superguide