Verborgen Parel: Yellowjackets - 'Biddende meisjes of occulte kannibalen?'

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt redacteur Daniëlle Kool de psychologische thrillerserie Yellowjackets.

Yellowjackets
© Brunopress

Hun vliegtuig stortte neer. Sommige meiden overleefden dat niet. De rest stroopte uitgehongerd de wildernis af op zoek naar eten en stopte nooit met bidden, totdat ze negentien maanden later eindelijk werden gevonden. Dat is de samenvatting die overlevende Shauna (Melanie Lynskey) opdreunt in de eerste aflevering van Yellowjackets, als haar gevraagd wordt naar de ramp die zich 25 jaar eerder voltrok. Maar op dat moment is voor de kijker al duidelijk dat er meer is gebeurd daar in een onherbergzaam deel van Canada. Beelden uit die tijd tonen de yellowjackets, zoals het voetbalteam heet waarin de tieners speelden, in occulte taferelen, met geweien op hun hoofd en een ritueel dat er alles van wegheeft dat een van de teamgenoten is opgepeuzeld door de rest.

Bekende dames

Ongeveer de helft van Yellowjackets speelt zich af in de wildernis, waardoor de serie bij de Amerikaanse start eind 2021 al snel het stempel ‘de nieuwe Lost’ kreeg, zeker toen de eerste mogelijk bovennatuurlijke elementen opdoken in de show. Die vergelijking is zeker niet onterecht, maar Yellowjackets is óók een psychologische thriller die de gevolgen van trauma belicht. In het heden zien we namelijk enkele meiden uit het voetbalteam – nu veertigers – nog dagelijks dealen met de herinneringen en geheimen die ze met zich meeslepen uit die tijd. Waar de jongere cast uit relatief onbekende namen bestaat, worden de volwassen versies van hun personages gespeeld door bekendere actrices. Naast Lynskey als ongelukkige huisvrouw Shauna is Juliette Lewis te zien als de rebelse Natalie en speelt Christina Ricci buitenbeentje Misty, voor wie de tijd in de jungle een hoogtepunt was omdat ze daar eens niet over het hoofd werd gezien.

Grote druk

Het eerste seizoen van Yellowjackets was een onverwacht grote hit. Fans keken niet alleen massaal naar de serie, maar speculeerden er tussen de afleveringen door online ook op los wat er nu precies met de yellowjackets is gebeurd – en wat juist niet. Zelfs voor ervaren actrices Ricci en Lewis is dat enigszins overweldigend, vertelden ze op de première van het tweede seizoen in Los Angeles. Ricci: “Ik vind het eigenlijk wel fijn als de verwachtingen laag zijn en je de grote verrassing bent. Nu voor het tweede seizoen zijn ze torenhoog en dat is doodeng.” Ook Lewis kan niet om de positieve reacties heen. “Ik lees nooit recensies, want ik wil neutraal blijven. Het is gevaarlijk om in je eigen hype te gaan geloven, maar dit is zo veel waardering, daar kun je alleen maar dankbaar voor zijn.

Yellowjackets staat op SkyShowtime.

Meer Verborgen Parels