Verborgen Parel: I Think You Should Leave – ‘De pijnlijkste sociale momenten die ik ooit heb gezien’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Deze keer tipt redacteur Peter Koelewijn de sketch comedyserie I Think You Should Leave.

I Think You Should Leave
© Netflix

Comedy is een van de lastigste genres om te bespreken, want je weet wat er gebeurt als je een grap uitlegt. Alsof je de vleugels van een vlinder aftrekt en verwacht dat ie weer gaat vliegen. Nog moeilijker wordt een sketch comedyserie zoals I Think You Should Leave, want er is geen overkoepelend plot om je verhaal aan te hangen. Toch waag ik een poging want ik heb zelden zo hard gelachen als om de sketches van Tim Robinson, het gestoorde genie achter deze Netflixserie.

Pijnlijke momenten

Tim had een korte carrière bij Amerika’s beroemdste sketchprogramma Saturday Night Live, maar z’n ideeën voor sketches kwamen door hun rare toon zelden door. Inmiddels heeft-ie van Netflix een derde seizoen gekregen en is hij een Emmy rijker. Toch snap ik wel dat de gemiddelde kijker even moet slikken van z’n bizarre sketches. Ze grenzen vaak aan de goede smaak en hebben een paar van de pijnlijkste sociale momenten die ik ooit heb gezien. Vandaar ook de titel I Think You Should Leave. Heerlijk!

De tekst gaat verder onder de video

Vijftig nepbegrafenissen

Meestal speelt Tim Robinson de hoofdrol in de sketch en hij heeft er zeker het talent voor, met z’n rubberen gezicht en stem. Netflix geeft hem ook geld zat voor het programma, waardoor je zomaar een sketch krijgt met vijftig nepbegrafenissen erin. Of een waarin hij een hotdogpak draagt en met z’n hotdogwagen een winkel inrijdt.

De casting van bijrolacteurs is ook vaak briljant zoals in onderstaande sketch. En dan heb je zelfs wat behoorlijke gastspelers, van Steven Yeun (die je ook in Beef op Netflix kan zien) tot Bob Odenkirk van Better Call Saul.

De tekst gaat verder onder de video

Voor de internetgeneratie

I Think You Should Leave is echt voor de internetgeneratie gemaakt. Niet alleen zijn de sketches van een hoog tempo zonder gehaast te voelen, ze leunen ook zwaar in op cringe comedy. Van die licht duistere, experimentele humor waar jongere generaties, dankzij YouTube en andere streamingsites, veel makkelijker aan konden komen, en het daardoor sneller oppakken. YouTube staat dan ook vol met sketches uit de show; een slimme zet van Netflix.

De tekst gaat verder onder de video

De beste sketches beginnen met een kleine irritatie en blazen die vervolgens zover op dat het surrealistisch wordt en de kijker met de slappe lach blijft kietelen. Het liefst wil ik nog 10 sketches van I Think You Should Leave plaatsen, maar dat komt eigenlijk op mijn eerdere boodschap neer: ga dit allemaal kijken!

I Think You Should Leave staat op Netflix. Seizoen 3 verschijnt op 30 mei.

Meer verborgen parels