Verborgen Parel: Hacks – ‘De beste haat-liefdeverhouding in een serie ooit’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt online eindredacteur Robin Heerkens de geweldige duistere comedyserie Hacks op HBO Max.

Hacks
© Karen Ballard/HBO Max

Alleen al op het gezicht van actrice Jean Smart (Mare of Easttown, 24) is precies af te lezen hoeveel shit Deborah Vance wel niet heeft meegemaakt in haar lange carrière als vrouwelijke komiek in een door (vaak foute) showbizzmannen geregeerd bolwerk. Niet dat ze zelf een lieverdje is, helemaal niet zelfs; Jean maakt van Deborah een verbitterde, af en toe kneitervalse vrouw met een rugzak vol teleurstellingen die ze constant met zich meedraagt. Deborah ‘roast’ zich zowat door haar oude dagen heen: alles en iedereen krijgt er vol van langs en dat is wat haar ook zo succesvol maakte als comedian.

Vrouw van vlees en bloed

Toch blijft het personage te allen tijden een vrouw van vlees en bloed. Nooit heb je het idee alsof je naar een of ander karikatuur zit te kijken. Ja, ze maakt af en toe héle gekke, agressieve keuzes. Keuzes die we misschien nog niet meteen snappen. Maar gaandeweg wordt duidelijk welke trauma’s uit het verleden nog altijd dikke invloed hebben op het heden. Wanneer Gen Z’er Ava – een jonge, biseksuele comedyschrijver – min of meer noodgedwongen aan Deborah wordt gekoppeld, gaan alle maskers langzaam maar zeker af. Ava zit na een incident zonder werk en wordt ingevlogen om het repertoire van de in de vergetelheid rakende Deborah weer wat op te fluffen voor een nieuwe generatie.

Gigantische generatieclash

En dat levert een gigantische genratieclash op. De vrouwen verschillen haast net zoveel in leeftijd als in denkwijzes en gewoontes. Maar de getalenteerde, koppig Ava, die fantastisch wordt gespeeld door nieuwkomer Hannah Einbinder, heeft meer gemeen met Deborah dan ze denkt – en reken maar dat ze dat niet meteen gaat toegeven. Elke aflevering van Hacks zit vol keiharde verwijten, superscherpe grappen en commentaar op de cancelcultuur. Dat is slechts één aspect. De andere, veel diepere laag zit-m in de fascinerende relatie tussen Deborah en Ava. Ze kunnen elkaar eigenlijk niet luchten of zien, maar toch ontstaat er een soort verknipte moeder-dochterband. Het is misschien wel de beste haat-liefdeverhouding in een serie ooit.

Haat en liefde in Hacks

Wat de verhouding tussen haat en liefde is? Dat zal ik niet helemaal verklappen. Het interessante aan de serie is juist ook dat die verhoudingen steeds verschuiven. De ene keer denk je dat de verstandhouding tussen de dames niet slechter kan, terwijl ze op een ander moment juist weer heel geloofwaardig naar elkaar toegroeien. Ze zijn écht goed voor elkaar en openen werelden voor de ander die ze nog niet kenden. Terwijl ze zó vaak clashen dat je je óók afvraagt of het niet beter is dat ze niet samenwerken.

Die constante spanning zorgt voor een heerlijke kijkervaring. Het voelt nooit saai in Hacks. Eigenlijk kan ik me ook maar weinig series herinneren die zo goed tragische, emotionele en diepgaande persoonlijke momenten kunnen combineren met rauwe humor en vlijmscherpe oneliners.

Hacks is te zien op HBO Max.

Meer Verborgen Parels: