Tim Oliehoek reageert op lage kijkcijfers Arcadia: ‘Serie is niet geschikt voor lineaire tv’

Ondanks de geweldige recensies, zijn de kijkers verdeeld over de NPO 3-serie Arcadia. De serie, die een miljoen per aflevering kost, haalde zondagavond lineair nog maar 295.000 kijkers. Veronica Superguide sprak regisseur Tim Oliehoek over de lage kijkersaantallen. “Ik baal wel van de lineaire cijfers.”

Tim Oliehoek op de set van Arcadia
© KRO-NCRV

De cijfers zijn een grote domper voor regisseur Tim Oliehoek. “Het is niet wat ik had gehoopt. We waren redelijk goed begonnen en dan vraag ik mij toch af waar al die kijkers zijn gebleven. Ik baal wel van de lineaire cijfers. Maar als je kijkt naar de mensen die online verder zijn gaan kijken zijn het andere getallen."

Kop niet in het zand 

Volgens de regisseur zijn er meerdere redenen voor de kijkcijferdip. “NPO 3 is toch moeilijker te vinden. Je maakt ook een serie die totaal nieuw is. Mensen moeten enorm wennen aan wat ze zien. Ik hoor ook echt mensen die het in één keer bingen. Maar ik steek mijn kop niet in het zand. Er zijn ook mensen die het niks vinden, dat mag natuurlijk. Het is niet een serie die geschikt is voor iedereen. Als ik meer wilde scoren dan had ik voor iets laagdrempeligers gekozen.”

Streaming

Maar volgens Tim wordt de serie beter bekeken dan hoe het nu in de media komt. KRO-NCRV laat vandaag in een persbericht weten dat de serie op NPO Start en NPO Plus sinds de première al ruim een half miljoen keer is gestreamd. “Het is echt een serie die je moet bingen”, verklaart Tim het verschil in cijfers. “Als je de kijkers van zondag bekijkt mét de online cijfers, dan scoort Arcadia best goed. Ik moet er zelf ook aan wennen, maar deze serie is blijkbaar niet geschikt voor lineair kijken.” Dit zou ook de daling in kijkcijfers na de eerste aflevering verklaren. “Er keken bijna 700.000 mensen naar de eerste aflevering. Daarna werd dat werd lineair een stuk minder, maar die kijkers zijn allemaal online de serie gaan volgen.”

Trots

Tim is al met al ontzettend trots op Arcadia. “Als je doorgaat wordt het steeds spannender. Er zitten een paar afleveringen tussen die echt dikke vette speelfilms zijn”, zo vertelt de regisseur. “Het enige waar ik in moet schakelen is dat we in een nieuwe tijd leven waarin dit soort drama niet geschikt is voor lineaire tv. En dat is toch waar je op wordt afgerekend, op een ouderwetse manier van kijkers meten. Ik ben van mening dat deze serie op een streamingsdienst hoort.”

Tweede seizoen

Voor KRO-NCRV zijn de cijfers in ieder geval goed genoeg voor een tweede seizoen, waarvan de opnames dit najaar al beginnen. Maar zonder Tim. “Dat is iets wat ik in november al beslist had. Ik ga namelijk voor Disney+ een film maken. Ik heb twee jaar aan deze serie gewerkt en dat vond ik waanzinnig om te doen. Maar toen het klaar was zei ik al dat het verstandiger was om het stokje over te dragen. Het is voor mij beter dat ik niet nog een keer twee jaar van mijn leven in zo’n project investeer.” Wie de nieuwe regisseur is, laat KRO-NCRV nog niet weten. Tim heeft al wel met de regisseur gesproken om zijn project over te dragen en heeft er alle vertrouwen in. 

Arcadia is iedere zondag rond 21.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3 en online via NPO Start en Plus.