The Wire en John Wick-acteur Lance Reddick overleden

Lance Reddick maakte elke rol die hij speelde, hoe klein ook, memorabel. De acteur, die vrijdagochtend overleed in zijn huis in Los Angeles, is vanaf volgende week nog te zien in John Wick: Chapter 4.

Lance Reddick

Er zijn acteurs die bijrollen spelen in veertig films, maar toch nooit echt opvallen. Lance Reddick hoort zeker niet tot die categorie. Dankzij zijn diepe stem, grote statuur en intense ogen, speelde hij vaak rollen als politie-inspecteur of bijvoorbeeld generaal. Dat was hij ook in de rollen waar hij mee doorbrak: als Johnny Basil in Oz en Cedric Daniels in The Wire. Met name door die laatste rol viel hij op bij een groot publiek, waardoor hij daarna een veelgevraagd acteur werd.

De conciërge

Fans van de John Wick-films zullen ook best een traantje laten door het plotselinge overlijden van Lance, die in die films te zien was als de conciërge Charon van The Continental, het mysterieuze huurmoordenaarshotel in de filmreeks. Zijn rol werd steeds een beetje groter en belangrijker, naarmate John Wick, het karakter van Keanu Reeves het moeilijker kreeg. Ook in John Wick: Chapter 4, die volgende week in première gaat, is hij nog te zien. Ook zou hij te zien zijn in de spin-off Ballerina, al is niet bekend hoe ver die film al gevorderd is.

Opvallende stem

Het is met name zijn stem waardoor Lance zo opviel bij veel mensen. Hij was ook een meester in accenten, wat hem veel rollen heeft opgeleverd als stemacteur in animatieseries en videogames. Maar toch zijn het zijn vele tv-rollen die mensen het meest bij zullen blijven. Na zijn doorbraak in The Wire, had hij ook grote rollen in de cultserie Fringe en Bosch. Daarnaast had hij memorabele bijrollen in Law & Order, Lost, The Blacklist en recent nog in Resident Evil.

Geliefde collega

Na zijn dood stroomden de reacties binnen van zijn collega's. Waaronder van John Wick zelf, Keanu Reeves en het brein achter de filmreeks, Chad Stahelski. "We zijn intens verdrietig en ons hart is gebroken door het verlies van onze geliefde vriend en collega Lance Reddick. Hij was een enorme vakman en altijd een plezier om mee te werken. [...] We dragen deze film op aan zijn herinnering. We zullen hem verschrikkelijk missen."

Ook David Simon, bedenker en schrijver van The Wire roemt Lance om z'n professionaliteit. Hij noemt hem "een volleerd professional, een toegewijde collega, een prachtige ziel en een vriend".

Ook HBO Max herdacht de acteur die in vele producties van de zender en streamingdienst te zien was in de loop der jaren:

Natuurlijke dood

Ook al was Lance pas zestig jaar en ogenschijnlijk in goede gezondheid, wordt zijn plotselinge overlijden toch toegeschreven aan natuurlijke omstandigheden. Op dit moment zijn er nog zeven projecten van de acteur in productie, waarvan er in twee gevallen nog steeds gefilmd werd. Dus wat het effect van zijn dood zal zijn op die films is nog niet bekend.