Keanu Reeves over John Wick: Chapter 4 - 'Als ik boos word, dan word ik ook fucking boos'

Vuisten, geweren én nunchucks: John Wick-fans wilden meer, dus dan krijgen ze dat. Bijna tien jaar na de eerste film neemt Keanu Reeves het in John Wick: Chapter 4 op tegen zijn dodelijkste vijand ooit. De acteur heeft aardig wat jaartjes op de teller, maar hij blaakt van gezondheid en is nog bescheiden ook. “John Wick ziet er heel goed uit. Maar ik?”

Keanu Reeves in John Wick: Chapter 4

Er is geen journalist die Keanu Reeves niet wil spreken over de nieuwste John Wick-film. Hoe komt het toch dat deze acteur zo enorm populair is? Wat hem zo aantrekkelijk maakt, blijkt al snel tijdens het interview, want de charmante acteur reageert precies zoals je wilt: hij is razendenthousiast over zijn film, lacht hard om (zijn eigen) grappen en wordt verlegen wanneer we hem complimenteren met zijn uiterlijk en opmerken dat zijn fans er nog altijd bij bosje van in katzwijm raken.

Nóg groter

Gooi er een kwartje in, en Keanu brandt gelijk los over John Wick: Chapter 4. “Ik vind de film fantastisch. Wat ik daarmee bedoel? Alles! We hebben geweldige vechtscènes, we zijn bij de Sacré-Coeur in Parijs, in de woestijnen van Jordanië, Berlijn, Osaka, New York City…” Wanneer je nog nooit John Wick hebt gezien, kan je denken dat het een standaard actiefilm is. Maar geen enkele film met Keanu Reeves is standaard, laat staan de John Wick-films. Ook deze productie is nóg groter dan de vorige. Groter kan ook niet, want waar de ex-huurmoordenaar in de eerste film vecht tegen de Russische maffia uit wraak voor zijn vermoorde puppy, neemt hij het deze keer op tegen zijn dodelijkste vijand tot nu toe: het internationale moordenaarsgilde The High Table. “Er is gewoon nog veel meer in deze film. Wanneer de fans meer willen, krijgen ze ook meer. Dus nóg meer actie en nóg meer karakters. We leren zoveel meer over John en zijn vriendschappen”, zo vertelt de acteur. “De film gaat over familie, vriendschap, broederschap. En ik denk dat dit ook een erg persoonlijke film is voor John Wick. Hij vecht voor zijn vrijheid."

Meer tijd voor herstel

De John Wick-films staan bekend om de gigantische actiescènes. De ex-huurmoordenaar valt van vier hoog uit een raam, vecht met tientallen mannen tegelijk, gaat driftend over de Arc de Triomphe en is immuun voor duizenden kogels. Hij vecht nu niet alleen meer met vuisten en geweren, maar zelfs nunchucks komen voorbij. Toen Keanu begon met John Wick was hij 49 jaar. Nu, bijna tien jaar later, wordt hij nog steeds gelukkig van het fysieke werk. Al is het wel een stuk zwaarder. “Het is een tweesnijdend zwaard. Ik ben ouder en dus langzamer, het duurt ook langer om te herstellen. Maar door de ervaring ben ik efficiënter. Ik leer de choreografie sneller. Mijn vaardigheden zijn beter, mijn lichaam langzamer.” Wanneer we hem vertellen dat je tijdens de actiescènes niet zou zeggen dat hij 58 is, schiet hij in de lach. “Mooi, dat is mijn werk, haha! Het komt door de passie in de film. John Wick is zo wanhopig… Wanneer je vecht voor je leven, dan zie je dat.”

Voor eeuwig jong

De acteur mag dan wel bijna de zestig aantikken, maar dat is niet aan hem te zien. Keanu staat erom bekend dat hij maar niet ouder lijkt te worden. Er gaan zelfs theorieën rond dat hij een vampier is, of een deal heeft gesloten met de duivel. Nu lijkt ons dat onzin, maar Keanu zal toch wel een keer een maskertje van avocado op zijn gezicht smeren? Niks is minder waar. “Ik word echt wel ouder”, vertelt Keanu lachend. “Als je lezers mij zouden kunnen zien, zouden ze zien dat mijn baard grijs begint te worden.” Maar toch. Hoe komt hij aan zijn knappe uiterlijk? “Ik heb het geërfd”, zegt Keanu bescheiden. “Niks is van onszelf. Ik heb geen schoonheidsgeheimen.” Of hij nou oud wordt of niet, vrouwen vallen nog steeds met bosjes voor de acteur. Wanneer we Keanu vragen of hij dat leuk vindt, weet hij even niet wat hij moet zeggen. “Uhm, dat is fijn om te horen, denk ik. Ik weet niet of dat waar is. Ik bedoel, John Wick heeft wel wat mooie pakken aan. Hij ziet er heel erg goed uit”, grinnikt de acteur terwijl hij aan zijn grijs wordende baard plukt. “Maar ik? Dat weet ik niet.”

Aardigste man van Hollywood

Over iedere acteur in Hollywood kan er wel iets slechts worden verteld. Ze zijn een keer boos geworden op opdringerige fans of hebben bizarre eisen in restaurants. Keanu Reeves niet. Na een carrière van bijna veertig jaar is er nog geen smetje te vinden. Keanu Reeves zien we kletsen met daklozen en hij reist nog met de metro. De acteur lijkt bijna een gewone sterveling. De filmster staat dan ook bekend als ‘de aardigste man van Hollywood’. Ook op deze titel reageert Keanu bescheiden: “O, god. Ehm, ik weet het niet. Aardig is aardig. Ik snap niet waarom het zo’n big deal is om aardig te zijn.” En toch vragen we ons af of hij nooit de sociale druk voelt om aardig te blijven. Want als Keanu Reeves ooit boos wordt, zal het wereldnieuws zijn. “Ja, zeker. Maar ik denk niet dat dat iets slechts is”, lacht de acteur. “We reageren altijd op sociale druk. En er zijn momenten waarop ik zelfbewuster ben. Maar dat maakt mijn gedrag nog niet onoprecht. Tegelijkertijd probeer ik gewoon mijn leven te leiden. Als ik boos word, dan word ik ook fucking boos, maar je hoeft niet onbeleefd te worden. En ik wil niet beleefd zijn vanwege de buitenwereld, maar puur voor mezelf. Dat is de waarheid. Respecteer andere mensen. Waardeer andere mensen. En wees aardig, totdat ze iets doen wat je boos maakt of niet leuk is. Wees cool.”

Blijft Wick doorgaan?

Dé vraag die meerdere keren wordt gesteld in John Wick: Chapter 4, is tegelijkertijd simpel en ingewikkeld: waar eindigt het voor John? Hoeveel vijanden zullen er nog opduiken, wanneer vindt hij eindelijk rust? En vooral: hoeveel films zullen er nog komen voor dat punt is bereikt? In 2020 werd John Wick vijf al aangekondigd. Fans waren lyrisch, al is nog niet duidelijk of die vijfde film er echt zal komen. “We kunnen deze films alleen maar maken omdat de reacties van de fans goed zijn”, zegt Keanu. De verwachting is dat John Wick: Chapter 4 een box office-hit gaat worden. Maar of dat automatisch een vijfde John Wick-film betekent? “Weet je, ik weet het écht niet”, antwoordt de acteur. “Ik ben heel erg blij met deze film. Met de personages, hoe leuk de film is geworden en wat er gebeurt met John. Dit voelt als het juiste verhaal.”

John Wick: Chapter 4 draait vanaf 23 maart in de bioscoop