Verborgen Parel: The Rehearsal - 'De krankzinnigste serie van dit moment’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt online eindredacteur Robin Heerkens The Rehearsal, een bizarre docu-serie op HBO Max die je he-le-maal door de war schudt.

The Rehearsal
© HBO

De camera neemt een groot, middle-of-nowhere huis in beeld. Opeens rennen mannen met een trap onder de arm richting de muur bij het slaapkamerraam. Ze zetten 'm ertegenaan. Ondertussen zien we een vrouw haar baby op bed leggen. Zodra ze de kamer verlaat, snellen de mannen de trap op, kruipen ze naar binnen, wisselen ze de baby om met een andere baby (!) en zijn ze weer weg. Nee, je kijkt niet naar een of andere lugubere horrorfilm, maar naar The Rehearsal – waar zo’n actie doodnormaal voelt.

'Gestoord en heftig experiment'

The Rehearsal is namelijk een… ja, wat is het eigenlijk? Een sociaal experiment, daar komt het nog het dichtst bij in de buurt. Een best wel gestoord en heftig experiment, dat wel. Het zit zo: de Canadese komiek Nathan Fielder – de grote roerganger achter dit krankzinnige project - is een nogal ongemakkelijke gast, geeft hij meteen toe. Gesprekken lopen bij hem nooit vloeiend. Hij is er door eerdere programma’s achter gekomen dat hij baat heeft bij het kapot-oefenen van sociale situaties zodat ze minder ongemakkelijk voelen. Nu wil hij dat ook doen bij mensen die zich aanmelden voor zijn show. Deze kandidaten – het zijn dus échte mensen, géén acteurs – willen een situatie oefenen voordat-ie echt plaatsvindt. En dat gaat ver. Héél ver.

'Zelfs de verrotte barkrukken worden in minutieus detail nagebouwd'

Zo is er een man van middelbare leeftijd, Kor heet-ie, die al jaren een vast pubquiz-team heeft. Wat hij deze mensen echter nooit vertelde, is dat hij in tegenstelling tot hen géén masters-degree heeft maar ‘slechts’ een bachelor. Hij wil die leugen eindelijk opbiechten aan één van hen, een vrouw van wie hij weet dat ze best wel heftig kan reageren. Wat doet Nathan? Hij manipuleert de boel enorm. Zijn team bouwt de kroeg waar de onthulling plaats moet vinden helemaal na in een of andere loods. Zelfs de verrotte barkrukken worden in minutieus detail nagebouwd. Hij huurt acteurs in die de échte personen moeten voorstellen en laat Kor achthonderdduizend keer de hele avond van voor naar achter oefenen – inclusief woede-uitbarstingen van de vriendin in kwestie plus alle variabelen die je maar kan bedenken. Holy shit.

De teskt gaat verder onder de afbeelding

The Rehearsal
© HBO

Unheimisch gevoel

Tijdens het kijken bekroop me vaak een unheimisch gevoel. Je vraagt je constant af of dit niet allemaal véél te ver gaat. Mensen bespioneren, stiekem foto’s maken van een plek om ‘m vervolgens helemaal na te bouwen, mensen van vlees en bloed zonder dat ze het weten voor de gek houden en manipuleren… Het is heftige, maar oh zo fascinerende kost. De show zet je enorm aan het denken. Wat zou jij doen als je een emotioneel gesprek met iemand voerde en later op tv ziet dat deze persoon dit honderden keren oefende in een neppe, nagebootste setting? Je voelt je vast enorm belazerd. Tegelijkertijd is het ook doodeng om te zien dat het dus wél werkt. Door mensen helemaal kapot te preppen en ze alle mogelijke variabelen te laten oefenen, zijn ze opeens veel zelfverzekerder.

Oudertje spelen

Vooral deelnemer Angela, een veertiger met een kinderwens, maakt The Rehearsal nog krankzinniger. Ze krijgt van Nathan een groot huis, moestuin en een peloton aan baby- en kindacteurs te ‘leen’ alleen maar om te oefenen of ze eigenlijk wel klaar is voor het ouderschap. Hij houdt ondertussen in een controle room met camera’s de boel in de gaten. Alles voor het experiment. De façade hooghouden terwijl iedereen weet dat het geen échte situatie is – je weet echt niet wat je ziet. Wat is echt? Wat is nep? Wie is nu wel een acteur en wie is écht? Waarom sta je als ouder je baby af voor zo’n experiment? Hoe fucking duur moet het wel niet zijn geweest om hele kroegen en huizen uit de grond te stampen?

'Waar zit ik nu eigenlijk naar te kijken?'

En bovenal: waar zit ik nu eigenlijk naar te kijken? Die vraag spookt gegarandeerd door je hoofd als je The Rehearsal een kans gaat geven. Het antwoord is wat mij betreft simpel: dit weet niemand, maar je hebt geen keuze. Je moet er wel in meegaan. Ik heb het gedaan en kan je vertellen: zoiets heb je nog nooit eerder gezien. Dit is een eng project. Een moreel twijfelachtige show. Een gestoorde zet van HBO Max. Toch overwint een ander gevoel altijd. Het gevoel dat je een volledig nieuw concept tot je neemt. Zó origineel zie je het zelden. Je moet het zien om het te geloven. Dan word je volledig meegezogen in een bizarre droom die je, eenmaal wakker, niet meer kan loslaten.

The Rehearsal staat op HBO Max. Er is al een tweede seizoen aangekondigd. Lees hier welke films en series nieuw zijn op HBO Max.