‘Je hoeft niet te weten wat een PlayStation is om van HBO Max' The Last of Us te genieten’

HBO Max streamt vanaf maandag 16 januari een serie gebaseerd op zombiegame The Last of Us. De makers garanderen in gesprek met Veronica Superguide dat ook niet-gamers gegrepen zullen worden door dit verhaal. “Je hoeft niet eens te weten wat een PlayStation is.”

The Last of Us
© HBO Max

Wij zagen al het complete seizoen van The Last of Us, lees onze recensie voor het eindoordeel.

‘Een vloek’ wordt het door sommige gamers ook wel genoemd. Een briljante game op de spelcomputer levert al sinds de jaren 80 steevast waardeloze films op. The Super Mario Bros. Movie, Street Fighter, Mortal Kombat, als je ze nog nooit gezien hebt, doe je dat heel goed.

Eindelijk succes

Maar sinds een paar jaar heeft Hollywood de code gekraakt! Zo kwamen er degelijke films uit Pokémon en Sonic the Hedgehog, en dan komt 7 april nog een Super Mario Bros. animatiefilm aan van de studio achter Despicable Me. Leuke avonturen voor de hele familie. Maar hoe zit het met de gewelddadige, duistere games, gericht op volwassenen?

The Last of Us
© HBO

Pedro Pascal over The Last of Us

Daar komt The Last of Us om de hoek kijken. Die moet voor eens en voor altijd de ‘vloek van de gameverfilming’ opheffen, als het aan de makers ligt. “Dit is ten eerste een hoogwaardige HBO-productie”, zegt Pedro Pascal, die hoofdrolspeler Joel vertolkt. “En ten tweede heb je de oorspronkelijke maker van de PlayStation-game als schrijver én je hebt de allergrootste fan van de game als schrijver.”

Hij doelt daarmee op Neil Druckmann en Craig Mazin. Neil is de regisseur van de PlayStation-game The Last of Us. Tien jaar geleden bracht hij de filmische game uit op de PlayStation 3 en ontving over de hele wereld prijzen. Meer dan 200 nieuwsmedia wereldwijd riepen The Last of Us uit tot de beste game van het jaar.

Levensgevaarlijke schimmel

Het spel speelt zich in Amerika af, twintig jaar nadat een pandemie het land verwoest heeft. Geen covid, maar een geëvolueerde schimmel die binnen uren in het lichaam groeit en het brein overneemt. De slachtoffers veranderen in bijtende zombies en de gevaarlijkste transformeren zelfs tot grote paddenstoelgedrochten die klikkend met hun tong als blinde vleermuizen hun prooi opjagen.

Joel en Ellie redden de wereld?

Hoe bestrijd je een schimmel als de meeste van onze medicijnen op schimmels gebaseerd zijn? Niet dus. Maar een 14-jarig meisje genaamd Ellie (Bella Ramsey) is gebeten en blijft mens! Ze moet naar de westkust van de VS gebracht worden, waar het laatste laboratorium van het land hopelijk een geneesmiddel uit haar bloed kan maken. De cynische smokkelaar Joel heeft wellicht als enige de ervaring om haar erdoorheen te loodsen.

Eigenlijk zijn de zombies het minste probleem van het ongemakkelijke duo. Dieven, moordenaars, doomsday preppers en zelfs cultleiders staan tussen Joel en Ellie in. Er is weinig menselijke beschaving meer over in de wereld, maar toch ontstaat er een vriendschap tussen de twee tijdens hun maandenlange reis door de States.

The Last of Us
© HBO

De game eren

Dat is heel interessant als game, maar werkt het ook als serie? Bedenker Neil garandeert dat je de game niet gespeeld hoeft te hebben om alles uit de serie te halen. “Ik grap maar half als ik zeg dat je dit moet kijken omdat HBO het maakt. Zij zijn de allerbeste als het op dramaseries met interessante karakters gaat, en Craig en ik hielden dat ook als doel. Ja, we eren de game met veel herkenbare details, maar deze serie is ook voor de niet-gamers. Je hoeft niet eens te weten wat een PlayStation is.”

Post-apocalyptische serie in coronatijd

Neil geeft wel toe dat hij de grootste moeite had om zijn ‘kindje’ los te laten. Er hangt een zware druk op het verfilmen van zo’n geliefde game, dat is voelbaar bij de schrijvers én de acteurs. “Bella en ik voelen absoluut de druk. En we vinden het ook heel leuk om eraan herinnerd te worden door journalisten”, antwoordt Pedro lachend. “Maar laat duidelijk zijn dat we zeker respect hebben voor de game en z’n fans.”

Na zijn doorbraak in Game of Thrones als Oberyn Martell, keert de acteur terug naar zijn thuishaven HBO. Hij kreeg de volledige vrijheid om het personage te verkennen zoals hij wilde. “Maar ik had de game echt nodig om Joel te begrijpen, om te voelen wat hij meemaakt.” De serie werd tijdens de coronapandemie opgenomen, wat het spelen ‘alsof je een grote wereldwijde infectie overleefd hebt’ nog meer lading gaf. “Het viel me op hoe verdeeld we waren over covid”, geeft Bella toe. “Dat is ook een thema’ van The Last of Us. De levensgevaarlijke schimmel wordt wetenschappelijk verklaard en je hoort dat het één groot verbonden organisme is. Het bereikt zijn doel daarom beter dan wij mensen ooit deden.”

The Last of Us start maandag 16 januari op HBO Max en krijgt wekelijks een nieuwe aflevering. Lees onze recensie van de zombieserie.