David Elsendoorn wereldberoemd in Hollywood: ‘Word in Nederland nooit herkend’

Door Redactie
David Elsendoorn, overal beroemd vanwege Ted Lasso, behalve in Nederland

De serie Ted Lasso maakt bij de Emmy’s voor het tweede jaar op rij kans op twintig (!) prijzen. Toch kijken we in Nederland maar amper. Zonde, vindt Groninger David Elsendoorn die in de serie zit.

Tekst: Claudia Witteveen

Een grotere comedyserie dan Ted Lasso is er momenteel niet. De serie kreeg 20 Emmy-nominaties in 2021 (met uiteindelijk zeven gewonnen beeldjes), en wéér 20 in 2022. De serie en zijn acteurs worden in Hollywood en Groot-Brittannië, waar Ted Lasso wordt opgenomen en zich afspeelt, op handen gedragen. Toch zijn we in Nederland maar weinig bekend met Ted & Co. Daar moet maar eens verandering in komen, vinden wij en vindt ook Groninger David Elsendoorn (28) die in de serie de Nederlandse profvoetballer Jan Maas speelt. Ja, natúúrlijk met nuchtere, directe inborst én Cruijffiaanse praatjes!

Bekende kop

Als we David deze zomer bellen, zit hij met familie op een camping in Italië. Ook daar geen ‘Jan Maas’ te horen, want zo gaat het in veel Europese landen. Ted Lasso is een Apple TV+-serie, en die streamingdienst heeft hier nou eenmaal minder abonnees dan in de VS of de UK. Maar ze hebben wél de heetste comedy van het moment in handen. Eentje over Brits voetbal nota bene. Dat zou ons in Nederland toch moeten aanspreken?

Elsendoorn, een geboren Groninger die de rol kreeg door te laten zien dat hij naast acteren óók een lekker potje kan voetballen, is er nuchter onder. Vindt hij het niet gek dat hij in het buitenland een bekende kop is, onderdeel van een zeer geliefd ensemble, maar in Nederland gewoon anoniem over straat kan? “Het is een verschil van dag en nacht, dat is echt zo. Toen ik voor de Emmy’s in Los Angeles was, werd ik om de haverklap aangesproken, en in Nederland nooit eigenlijk. Maar dat is niet erg, ik wil niet per se graag herkend worden. Het is juist wel heerlijk om dat niet te hebben. Hoewel ik wel verwacht dat het met dit nieuwe seizoen een beetje zal veranderen.”

Zij houden van NL

Dat nieuwe seizoen is het derde en laatste van de serie, en een absolute topreden om dit najaar op z’n minst een proefabonnementje af te sluiten bij Apple TV+. Niet in de laatste plaats omdat ze ditmaal niet alleen in het fictieve Richmond hebben gefilmd, maar ook in ons eigen Amsterdam. Over het plot is David tot stilzwijgen gemaand, maar er is een aantal redenen waarom ons land in de serie zit. Omdat het nou eenmaal een serie over voetbal is, en dan kun je om Nederland toch niet heen? Omdat één van de teamleden van AFC Richmond uit Groningen komt én vanwege de sterke band die de makers van de serie hebben met Nederland.

Ted Lasso is namelijk het geesteskindje van Jason Sudeikis, die jarenlang in de cast van het gelauwerde comedy-programma Saturday Night Live zat (je kunt ’m ook kennen uit bijvoorbeeld 30 Rock of Horrible Bosses). Eind jaren negentig woonde hij in Amsterdam, waar hij werkte voor comedy-club Boom Chicago. Daar leerde hij Brendan Hunt kennen, met wie hij Ted Lasso bedacht. Een serie die op zich een duidelijk verhaal vertelt: een Amerikaanse football-trainer wordt naar Groot-Brittannië gehaald om een voetbalclub te coachen, met alle aanpassingsproblemen van dien.

Het grote Londen

Maar Ted Lasso bleek veel meer dan dat. Het werd voor veel mensen dé serie van de pandemie, vanwege zijn positieve inborst. Een goede serie met een lekkere mix van Britse en Amerikaanse humor, lekker veel voetbal, maar vooral ook een enorme dosis positiviteit. Die natuurlijk in de kern draait om Ted en zijn band met teameigenaar Rebecca (Hannah Waddingham), maar óók om de kleedkamerchemie van de rest van Richmond. Inclusief, vanaf seizoen twee, Jan Maas. 

Elsendoorn deed vanuit Nederland auditie voor de rol en verhuisde uiteindelijk begin 2021 naar Londen voor de opnames. De afgelopen twee jaar zat hij ongeveer de helft van het jaar in de Britse hoofdstad. “Het eerste jaar woonde ik samen met een Mexicaanse collega, dit jaar in m’n eentje omdat mijn ouders, zusje en vrienden heel graag wilden langskomen. In die zin voel ik me denk ik net een beetje zoals Jan Maas zich in de serie voelt. Ik zat ineens in een grote stad, Amsterdam is toch echt een dorp vergeleken met Londen. Ik miste mijn vrienden, ik miste het Nederlands praten, ik moest geaccepteerd worden in een grote groep. Grappig hoe mijn rol en mijn eigen gevoel in elkaar overliepen.”

Op naar LA

Het was dat beetje eenzaamheid wel waard trouwens, zegt Elsendoorn. Vorig jaar toog hij voor het eerst naar LA om aanwezig te zijn bij de Emmy-uitreiking. “Eerst twee weken in quarantaine, want dat moest toen nog. Daarna heb ik bij een van onze producers in huis geslapen. Ik ben al mijn hele leven in de ban van films, de kans om een keer naar de Emmy’s te gaan wilde ik niet aan me voorbij laten gaan. Het was mijn eerste keer LA, en het was echt magisch.” Niet in de laatste plaats omdat de serie zeven prijzen won en ‘the talk of the town’ was. Maar ook omdat het voor Elsendoorn een belangrijke avond bleek. “Ik heb daar heel veel mensen ontmoet, ook mijn nieuwe, Amerikaanse managers. Die stelde collega Hannah Waddingham aan me voor. Een enorm cadeau om er te mogen zijn. Alles wat er verder nog uit is gerold, was alleen maar een plus.”

Tijd voor een transfer

Nu gloort dus het laatste seizoen van de serie, al smeken ze bij Apple vermoedelijk om méér. Sudeikis & Co. hebben altijd ingezet op drie seizoenen voor hun verhaal. “Al hoop ik dat er over een paar jaar nog een film komt”, aldus Elsendoorn. Hij mag niet veel vertellen over het laatste seizoen, maar dat er in Amsterdam gedraaid is, is al lang en breed bekend. “Daar was ik zelf ook bij, een heel bijzondere ervaring. We werkten half met de eigen crew, half met een Nederlandse crew. Ook mensen die ik al kende van Nederlandse projecten.”

Heeft hij nog veel als reisgids gefungeerd in de hoofdstad? “Nee, want Jason en Brendan hebben even lang in Amsterdam gewoond als ik zelf. Ze houden van Nederland, en die liefde zie je ook echt terug in de serie, zeker in het nieuwe seizoen.” Dat het er nu echt bijna op lijkt te zitten met Ted Lasso en Jan Maas, is nog wel even slikken, zegt de acteur. “Het sentimentele begint nu heel erg toe te slaan ja. Het is bijna niet voor te stellen dat dit echt het einde is.” Maar goed, net als voetballers die een transfer maken, kijkt Elsendoorn vooruit. “Ik ben volop auditie aan het doen, zowel in Nederland als in LA. Wat ik graag wil doen? Nou ja, voor de afwisseling zou ik weleens iets heel anders willen spelen. Een psychopaat bijvoorbeeld. Ted Lasso en Jan Maas zijn natuurlijk niet echt duistere types. Maar dat is dan ook juist wat ze bijzonder maakt.”

De eerste twee seizoenen van Ted Lasso kun je nu checken op Apple TV+.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.