Stranger Things: het verhaal tot nu toe

Stranger Things

Het derde seizoen van Stranger Things verscheen op 4 juli 2019 en bijna drie jaar later gaat de Netflix Original verder met het langverwachte vierde deel. Om je geheugen weer op te frissen, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.

 

Seizoen 1

Het eerste seizoen van Stranger Things was gelijk een megahit op Netflix. En niet zo gek op, makers The Duffer Brothers hadden zich laten inspireren door klassieke films uit de 80's en gaven de serie een heerlijk retro-sausje door het spannende verhaal af te laten spelen in 1983.

 

Centraal staan de vier vrienden Will (Noah Schnapp), Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) en Lucas (Caleb McLaughlin). De kids groeien op in het rustige stadje Hawkins, maar wanneer Will spoorloos verdwijnt, slaat de paniek toe. De jongens gaan op zoek naar hun beste vriend en tijdens het zoektocht ontmoeten ze het mysterieuze meisje Eleven (Millie Bobby Brown). Zij is uit een geheim laboratorium ontsnapt en heeft paranormale krachten.

 

Terwijl de jongens met Eleven onderzoek doen naar het geheime lab raakt Will's moeder Joyce (Winona Ryder) overtuigd dat de jongen contact met haar zoekt. Ze roept de hulp in van politiechef Jim Hopper (David Harbour), maar hij vindt het moeilijk haar te geloven. Toch ontdekt de speurneus al snel dat er iets niet klopt in het stadje en dat het te maken heeft met het geheime lab in zijn stadje.

 

Ondertussen doen de vrienden samen met Eleven een schokkende ontdekking. Er bestaat een duistere dimensie vol enge wezens en Will is waarschijnlijk gevangen genomen in deze parallelle wereld, die The Upside Down wordt genoemd. Om hem te redden moeten de tieners eerst een gruwelijk monster, dat ze de demogorgon noemen, zien te verslaan.

 

In de laatste aflevering komt iedereen samen om Will te redden uit The Upside Down. Joyce en Hopper gaan naar de duistere dimensie om de jongen terug te halen, terwijl de vriendengroep samen met Eleven vecht tegen de demogorgon. Tijdens deze strijd zet het meisje haar eigen leven op het spel en nadat ze het monster heeft verslagen, is Eleven spoorloos verdwenen. Will wordt gered en keert veilig thuis, maar het is geen happy ending, want de jongen ziet nog steeds visioenen van The Upside Down.

 

Seizoen 2

Het tweede seizoen speelt zich een paar maanden later af en iedereen probeert het normale leven weer op te pakken. Wat bij de een makkelijker gaat dan de ander. Will heeft namelijk nog steeds last van zijn tripje naar The Upside Down en heeft soms visioenen van een eng shadow monster. Joyce en Hopper laten hem onderzoeken door dokter Sam Owens (Paul Reiser) en ook al doet de man alsof er weinig aan de hand is, vreest Hopper dat het stadje met een nieuwe dreiging te maken zal krijgen.

Hawkins krijgt ook twee nieuwe bewoners; bad boy Billy (Dacre Montgomery) en zijn stoere zusje Max (Sadie Sink). De jongens zijn direct onder de indruk van haar en uiteindelijk wordt zij onderdeel van de vriendengroep en ontdekt ze samen met de jongens de duistere kant van Hawkins.

 

Terwijl de jongens onder indruk zijn van Max kan Mike alleen nog maar aan Eleven denken en vraagt hij zich af waar zij is. De paranormale tiener blijkt dichterbij te zijn dan gedacht. Hopper heeft haar in huis genomen en probeert haar te beschermen tegen de mensen die haar als proefkonijn willen gebruiken. Eleven trekt dat niet langer en besluit weg te lopen. In Chicago ontmoet ze een groepje jongeren die ook als proefkonijn werden gebruikt en bovennatuurlijke krachten hebben ontwikkeld

Wanneer de visioenen van Will uit blijken te komen en The Mind Flayer het gemunt heeft op de bewoners van Hawkins is de hulp van Eleven hard nodig. Gelukkig keert zij op tijd terug om de vriendengroep te helpen in de strijd tegen het monster. Het wezen heeft Will in zijn macht en de vrienden bedenken een manier om de vijand te verslaan en hun bff te redden. Daarvoor moet een poort tussen de dimensies gesloten worden en Eleven gebruikt al haar kracht om dit voor elkaar te krijgen.

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Seizoen 3

Nu de poort is gesloten, de kids af zijn van alle monsters en Hawkins Lab zijn deuren heeft moeten sluiten kunnen de helden in het derde eindelijk een normaal tienerleven leiden. Behalve Will, die nog steeds moeite heeft met het verwerken van alles. 

 

Dat rustige leventje duurt natuurlijk niet lang, want de Sovjets duiken op in Hawkins en proberen de poort naar The Upside Down weer te openen. Ook is The Mind Flayer back in town! Het monster weet Billy in zijn macht te krijgen waardoor de bad boy nu echt een schurk wordt. Hij heeft het gemunt op Eleven, de enige die hem kan verslaan.

 

Nu El gevaar loopt, moeten de vrienden er alles aan doen om haar te redden. De tieners ontdekt dat het monster niet tegen warmte kan en ze lokken hem in de val. Eleven probeert Billy ondertussen te helpen om los te komen van The Mind Flayer, maar wanneer dit niet lukt, besluit Billy zichzelf op te offeren.

Tijdens het gevecht met The Mind Flayer proberen Hopper en Joyce de poort naar The Upside Down weer te sluiten door de Russische machine te vernietigen met een bom. Het plan slaagt, maar het lukte Hopper niet om op tijd weg te komen en hij heeft de explosie niet overleefd.

De Amerikaanse regering besluit de mall zo snel mogelijk te vernietigen in de hoop dat ze eindelijk af zijn van alle mysterieuze taferelen rondom The Upside Down. Ook Joyce is klaar met het stadje en verhuist met haar gezin en Eleven naar een andere plek, ver weg van Hawkins. Dat lijkt het einde te betekenen van de vriendengroep, maar de serie zit vol verrassingen. In de laatste plotwending van het seizoen blijkt Hopper nog in leven te zijn en zijn dagen te slijten in een Russische gevangenis.

Met deze recap kun je je vanaf vrijdag 27 mei gelijk storten op de nieuwste afleveringen van Stranger Things, dat is opgedeeld in twee delen en een stuk langer duurt dan de eerdere seizoenen. Wil je nog beter voorbereid zijn op de serie? Check dan ook onze recensie van seizoen 4 volume 1.

 

De eerste helft van het vierde seizoen van Stranger Things is vanaf vrijdag 27 mei te zien op Netflix.