• Op1
  • VI

Steven van Brunswijk reageert op VI-uitzending met kaarsenverhaal: 'Ik schaam mezelf'

steven van brunswijk

Steven Brunswijk (38) bood gisteren bij Op1 zijn excuses aan voor het feit dat hij heeft gelachen om het kaarsenverhaal van Johan Derksen. "Ik schaam mezelf ervoor", geeft hij toe. 

Seksueel misbruik met kaars

Komiek Steven Brunswijk zat dinsdagavond aan tafel bij Vandaag Inside toen Johan Derksen vertelde over zijn 'jeugdzonde' in de jaren '70:  hij zou op een dronken avond samen met een vriend - de keeper van Veendam - een bewusteloze vrouw hebben gepenetreerd met een kaars. 

Steven van Brunswijk aan tafel

Het verhaal van Johan schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. De voetbalanalist erkende niet alleen dat hij ooit seksueel misbruik zou hebben gepleegd, maar er ontstond ook nog eens een sfeer aan tafel waarbij erom gelachen werd - wat respectloos is naar slachtoffers van dergelijke kwesties. Steven van Brunswijk was één van de talkshowgasten die erom kon lachen. Daar biedt de komiek nu zijn excuses voor aan.

'Schaam mezelf ervoor' 

"Het is de situatie die geschetst wordt. Dat is pijnlijk. En dat eromheen gelachen wordt", vertelt Steven gisteravond bij Op1. "En ik zie mezelf terug en ik schaam mezelf ervoor dat ik erom gelachen heb. Ik ben een komiek. Maar ik ben wel een komiek die bruggen wil bouwen en dat heb ik daar niet gedaan." 

'Nooit mijn intentie'

Steven neemt de kwestie zeer serieus: "Het is nooit mijn intentie geweest om iemand te kwetsenHet is niet dat in me opkwam: oké, hij vertelt nu een verhaal waar hij echt een vrouw aangerand, verkracht heeft en dat ik daar bewust om lach."

Gaat Vandaag Inside door? 

Het viel te verwachten dat Johan Derksen gisteravond in Vandaag Inside zijn excuses zou aanbieden, maar dat gebeurde niet. De voetbalanalist besloot in plaats daarvan om zijn vertrek aan te kondigen. Wilfred Genee reageerde dat ze daarom 'allemaal' maar moeten stoppen. "Het is samen uit, samen thuis." Of dat werkelijk zo zal gaan, is nog de vraag. Sommige partijen hebben in elk geval de stekker uit de samenwerking getrokken.

Op1 is elke werkdag rond 22:30 te zien op NPO 1.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Better Call Saul: de béste serie van dit moment. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.