• BN'ers
  • VI
  • Ophef
  • TV

Johan Derksen stopt met televisiewerk, excuses voor ophef blijven uit

Johan Derksen afscheid

Johan Derksen stopt met Vandaag Inside en zijn televisiewerk, vertelt hij donderdag in Vandaag Inside. 'Er is in Nederland geen plaats voor Johan Derksen'

Heel Nederland zat te wachten op het excuus van de analist, die dinsdag in Vandaag Inside vertelde dat hij vijftig jaar geleden bij een bewusteloze vrouw een kaars in haar vagina had gestoken. “Daar zou je nu een gevangenisstraf voor krijgen. Technisch gezien kan een officier van justitie het als verkrachting uitleggen”, benadrukte hij nog. Later kwam hij terug op zijn verhaal, wat veel mensen 'ongeloofwaardig' vinden

Smeuïge anekdote

“Laat ik maar van start gaan, want ik ben de veroorzaker van de ellende”, begint de analist. “Wat ik gedaan heb is een oprechte biecht omdat ik me stoorde aan het feit dat iedereen maar cancelt, maar ze zijn zelf niet brandschoon. Een oprechte biecht van een heel serieus onderwerp. Dat heb ik verteld op een manier van een smeuïge anekdote en daar leende het onderwerp zich niet voor, waardoor er een jolige stemming ontstond.”

Johnny de Mol-affaire

Volgens Derksen ontstond het idee om de anekdote dinsdag te vertellen door de 'Johnny de Mol-affaire' die aan bod kwam. “En die stinkt omdat daar geld achter zit en dat stoort mij, en dat kan ik daarom niet helemaal serieus nemen”, probeert hij de keuze voor het gespreksonderwerp uit te leggen. “Vijftig jaar geleden heb ik een incident meegemaakt. Niet voorbereid gooi je dat op tafel en dan doe je dat op een luchtige manier en de feiten klopten niet helemaal.” De analist ging naar eigen zeggen de volgende dag pas nadenken “nadat de pleuris uitbrak”. Volgens hem klopten onder andere het jaartal en de locatie van de anekdote niet. “En die kaars die was zó groot, die heb ik gewoon tussen die benen neergezet.” Volgens Derksen trekt hij zijn verhaal dan ook niet terug: hij “is voorbarig geweest”. 

Rekening gepresenteerd

Derksen noemt de uitspraak in Vandaag Inside een uitglijer en zijn excuses wordt dan een uitleg over wat er met hem is gebeurd. “Voor de tv is dat dodelijk. Dan heb ik vandaag de rekening gepresenteerd gekregen. Het is niet te geloven, ik maak al twintig jaar radioprogramma's. Voor Rijnmond, voor West, voor Amsterdam, voor Drenthe: ik ben overal ontslagen. Ik doe al vijf jaar 125 schouwburgen, ik ben met de laatste serie nu bezig en ik ben overal ontslagen.” 

'Verkrachter'

Derksen vond dat hij het er zelf naar had gemaakt omdat hij 'geestelijk onafhankelijk' is en dat er geen ruimte is voor 'geestelijk onafhankelijke' programma's en de cancel- en wokecultuur veel groter is. In zijn woonplaats Grolloo zou een spandoek met 'verkrachter' zijn opgehangen en de politie was bij hem aan de deur om dit te melden. Derksen vond het 't niet meer waard om “leuk en geestelijk onafhankelijk te doen”. 

'Stel me kwetsbaar op'

Derksen vertelt dat hij de vrouw vijftig jaar geleden niet heeft verkracht. “Dat meisje is niet aangeraakt. Er is ook geen kaars ingestoken want dat kon helemaal niet. Dat verhaal was waar maar ik wilde daarmee aantonen: mensen, jullie cancelen links en rechts iedereen die op tv is. Maar steek de hand ook in eigen boezem. Ik vind het een beetje hypocriet om iedereen neer te sabelen als je zelf in je verleden ook weleens wat uitgevreten heb. Voor het eerst stel ik me kwetsbaar op, heel Nederland op m'n kop.” 

'Niemand persoonlijk beledigd'

Hij concludeert: “In Nederland is geen plaats meer voor Johan Derksen.” Volgens de analist is het voor alle partijen beter als hij zich niet meer laat zien op tv. Volgens Genee moeten ze dan samen stoppen: “Samen thuis of samen uit, zo is het programma altijd geweest.” Dat vindt Derksen onzin: die vindt dat de mannen nog jaren door kunnen. Een excuses maakt hij niet in Vandaag Inside. “Aan wie moet ik excuses aanbieden? Ik heb niemand persoonlijk beledigd, toch?” Of Van der Gijp en Genee doorgaan met Vandaag Inside is niet duidelijk.

Ook Vandaag Inside moet de rekening betalen, want sponsors zeggen de medewerking op. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek gestart