OM stelt onderzoek in na uitspraken Johan Derksen

Johan Derksen

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de heftige beweringen die Johan Derksen eerder deze week deed in Vandaag Inside. Hij zei dinsdag dat hij in de jaren 70' een bewusteloze, dronken vrouw met een kaars penetreerde, maar een dag later zwakte hij dat verhaal weer af.

Johan sprak van "een jeugdzonde".

Opsporingsonderzoek ingesteld

De hoofdofficier van het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie besloot na deze uitlatingen een opsporingsonderzoek in te stellen. "Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen", aldus het OM donderdag.

Verjaring

Het OM laat al weten dat rekening gehouden moet worden met verjaring, mocht er iets uit het onderzoek komen.

Grensoverschrijdend gedrag

"Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het tv-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken", legt het OM uit in een toelichting.

'Jeugdzonde'

Johan onthulde dinsdag in Vandaag Inside een "jeugdzonde" waarbij hij in zijn tijd als voetballer na een met drank overgoten stapavond een door de alcohol bewusteloos geraakte vrouw naakt achterliet met een kaars tussen de benen. Daarop ontstond woensdag veel commotie, omdat de actie niet alleen door veel mensen als schokkend werd ervaren, maar er in de uitzending ook smakelijk om werd gelachen door het publiek in de studio en de andere tafelgasten..

Ander verhaal

Woensdagavond kwam Johan met een hele andere versie van het verhaal: hij penetreerde de vrouw niet met een kaars, maar zette 'm naar eigen zeggen op een sokkel tussen de benen van de vrouw. Ook verklaarde hij dat hij met de 'anekdote' vooral de tijdsgeest van de jaren 70' wilde neerzetten - het kaarsenincident is in ieder geval iets waar hij zich nu voor schaamt, benadrukte hij nog een keer.

Johan zelf én zijn werkgever Talpa hebben nog niet op deze nieuwe OM-wending gereageerd.

Bron: ANP/Veronica Superguide