Nyota Uhura in Star Trek

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Nyota Uhura in Star Trek
Hollywood

Star Trek-actrice Nichelle Nichols overleden

|
|

Laatste update:

Actrice Nichelle Nichols is op 89-jarige leeftijd overleden. Nichols was vooral bekend door de rol van luitenant Nyota Uhura in Star Trek: The Original Series én verschillende Star Trek-bioscoopfilms.

In Star Trek was Nyota Uhura een intelligente brugofficier, en de gelijke van haar collega’s kapitein Kirk en Mr. Spock. In de jaren 60 was dat nog erg bijzonder, en Nichelle Nichols werd hierdoor een voorbeeld voor veel zwarte Amerikanen. Toen de actrice wilde stoppen met de rol, vroeg Martin Luther King himself of ze niet nog een tijdje door wilde gaan.

Opmerkelijk was ook de kus die Nyota Uhura aan captain Kirk gaf: eind jaren 60 waren relaties in de VS tussen zwarte en witte mensen nog erg controversieel, dus deze scène zorgde voor behoorlijk wat ophef.

Nichelle Nichols speelde haar personage nog in zes Star Trek-films, waarna ze langzaam maar zeker minder te zien was. Wel was ze vanaf 1977 ambassadeur van de NASA, en probeerde ze minderheden te interesseren voor een carrière in de ruimtevaart.

De gezondheid van Nichols liet haar de laatste jaren in de steek: in 2018 werd bekend dat ze dementerend was, waarna ze helemaal uit de openbaarheid verdween. Nichelle Nichols overleed op 89-jarige leeftijd, volgens haar familie een natuurlijke dood.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder