Sonny en Dylan kijken MAFS: ‘Dit is scoren over de rug van een ander’

Publiekslievelingen Sonny en Dylan vonden de liefde in Married at First Sight. Speciaal voor Veronica Superguide blikken deze ervaringsdeskundigen elke week terug op de allernieuwste MAFS-afleveringen. Met deze keer: een ultieme terugblik op het afgelopen MAFS-seizoen!

Sonny en Dylan MAFS

Hoe beleefden de mannen de afgelopen weken? Dylan vond het een vrij consistent seizoen, als hij terugblikt op het geheel. “Er zaten niet heel veel verrassingen in. De koppels die goed gingen, bleven altijd wel goed en steady gaan. En bij de koppels die slecht gingen, ging het ook meteen héél slecht.” Zijn favoriete koppel? Maarten en Richelle. “Ze deden het echt op hun eigen manier en namen de tijd. Het voelde als een mooie bloem die langzaam open is gegaan.” Een bloem die – zo weten we nu – wel “verlept” is, voegt Sonny toe. Het wilde na de opnames niet lukken tussen Maarten en Richelle.

Moeder Nella

Ook Sonny genoot van het seizoen. Wel is hij een beetje klaar met geforceerde en doorzichtige keuzes van de makers. Nicole en Martijn krampachtig het koppelsweekend laten bezoeken, bijvoorbeeld. Of Paula’s veelbesproken moeder Nella deze week nóg een keertje het programma in sleuren. Dat ging volgens hem veel te ver. “Je weet dat die vrouw de vorige keer al zo werd afgemaakt online. Dit is echt scoren over de rug van een ander.

Vier getrouwde stellen

Carlo en de experts deden in die slotscène net alsof dit het allerbeste seizoen ooit was”, gaat Sonny verder. “Met vier koppels die getrouwd blijven. Een beetje bullshit, natuurlijk. Want dat klinkt allemaal veel spannender dan het was, weten we nu. Twee van die koppels zijn alweer uit elkaar en van de andere twee weten we het nog niet.” Zijn man vond dat ook een beetje overdreven, maar ziet er ook het positieve van in. Dylan: “Dat vier koppels besloten om toch getrouwd te blijven, wil zeggen dat die matches wél geslaagd waren. Er is toch sprake geweest van een – soort van – relatie. Dat het uiteindelijk alsnog misgaat, kan ook in het normale datingleven gebeuren. Het is voor een beperkte periode wél goed gegaan, wil ik er maar mee zeggen.

Wie is nog bij elkaar?

Sonny vond het raar dat het programma eindigde zonder verdere verduidelijking of de koppels het ook na de opnames hadden gered. “Dat moet Nederland na de uitzendingen maar een beetje zelf uitvogelen. Best vreemd.” Gelukkig zorgden Loes en Wichian, zijn favoriete koppel, altijd voor een glimlach op zijn gezicht. “Wichian is lief, zorgzaam, behandelde zijn vrouw als een prinses. Een soort man van je dromen. En Loes ging ook zo leuk met hem om. Geen gezeik, nooit gedoe, altijd met respect. Heerlijk.Dat de twee het na de opnames toch niet volhielden als koppel, doet hem wel een beetje pijn. “Godver! Ik gunde het ze zó. Heel sneu.” Ook Dylan zag het graag anders. “Het was ze inderdaad heel erg gegund. Ze communiceerden altijd zó goed met elkaar. Echt héél jammer dit.

‘Intimiderende eindgesprekken’

De mannen vonden het een beetje heftig om te zien, al die eingesprekken. Carlo zat met maar liefst vier experts tegenover de kandidaten – meer dan ooit. “Het leek wel een sollicitatie”, grapt Sonny. “Een soort Idols. Alsof ze auditie moesten doen. Heel intimiderend.” “Zet er een tafel voor en het Idols-plaatje was compleet”, lacht Dylan. Hij vond het vernieuwde ringmoment – zonder experts en Carlo – wél een geslaagde toevoeging. “Natuurlijk stond daar ook gewoon een cameraploeg bij, maar door de setting leek het alsof ze daar echt met zijn tweeën stonden. Heel mooi en intiem. Een soort ultiem moment om mee af te sluiten.” Hoewel Sonny het ook mooi vond, twijfelt hij over de toegevoegde waarde. “Bij elk koppel was tijdens het gesprek al duidelijk welke richting het op zou gaan met die ringen. Er was niks spannends meer aan. Ik twijfelde geen moment of een koppel wilde scheiden of niet.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Loes en Wichian in Married at First Sight
© RTL

Laura en Cathalijne

Op moment van schrijven moet nog blijken of Laura en Cathalijne nog altijd een koppeltje vormen. Dat weten we nu helaas nog niet. Het zou Dylan verbazen als ze nog altijd samen zijn. “Ze praten voor mijn gevoel best vaak over de afstand tussen hun woonplaatsen. Het lijkt alsof dat voor een groot probleem zorgt. En als je dat zo vaak benadrukt, is dat geen goed teken.” Sonny viel vooral op hoe de dames erbij zaten tijdens hun eindgesprek. “Een soort mopperende muppets. Ze gaven echt af op het programma. Dat ze het maar gedoe vonden. Een poppenkast. Heel vreemd dat ze die camera’s al die tijd blijkbaar zo verschrikkelijk vonden.” “Je weet toch waar je aan meedoet?”, vraagt Dylan zich hardop af.

Stephan en Patricia

Dat bonuskoppel Stephan en Patricia besloot om getrouwd te blijven, zegt volgens Dylan minder dan bij de andere koppels die ook getrouwd bleven. “Zij zitten echt pas een paar weken in het experiment. Het is voor hen misschien nog te vroeg om nu al te scheiden omdat ze elkaar nog veel meer moeten ontdekken. Maar: er is blijkbaar wel fysieke aantrekkingskracht, blijkt uit die grappige opmerking van Patricia. Een heel goed teken, natuurlijk.” Sonny vindt het knap hoe ze zich allebei opstelden. “Voor hen ging die toch al heftige MAFS-rollercoaster twee keer zo snel. En toch gingen ze er oprecht voor, samen. Ook heel dapper dat Patricia nog een keer eerlijk zei dat ze niet op Stephan zou afstappen in een kroeg. Ze ging toch door met het experiment en Stephan ging daar ook weer heel goed mee om door niet meteen de deur dicht te gooien na die opmerking.” Of ze nog steeds samen zijn? Sonny: “Als het voorbeeldkoppel Maarten en Richelle al niet lukt, heb ik weinig hoop voor deze twee...

‘Er valt een last van je schouders’

De mannen kunnen zich nog goed herinneren hoe het voelde toen de allerlaatste aflevering op tv kwam. “Er valt een soort last van je schouders”, legt Sonny uit. “En we werden opeens herkend op straat. Daar moesten we nog wel flink aan wennen.” Gedurende de uitzendperiode mochten ze natuurlijk niet samen worden gespot. Dylan: “Stiekem doe je natuurlijk wel sommige dingen samen als je weet dat niemand anders je ziet. Maar dat we niet meer hoefden weg te duiken, was een hele opluchting.” Voor de kandidaten die géén liefdesgeluk vonden, gaat nu ook weer een wereld open. Sonny: “Die kunnen eindelijk weer losgaan, lekker zuipen in de kroeg, daten. Het programma kan je niet verbieden om te daten, maar het wordt zeker niet gewaardeerd als je dat in het openbaar doet.” “Tinder, Grindr, of andere datingapps: dat kon al die tijd natuurlijk niet echt”, aldus Dylan. “Het moet erg fijn zijn voor alle deelnemers dat ze gewoon weer het normale leventje kunnen oppakken zonder al die geheimhouding.

Sonny Monster-Lanjouw en Dylan Lanjouw-Monster zijn nog altijd gelukkig getrouwd en wonen samen. De mannen zijn eigenaar van een eigen kledingwebshop, SOODYonline.

Niets missen? Check hier onze Married at First Sight-overzichtspagina met het laatste nieuws én meerNeem ook een kijkje op onze MAFS-Facebookgroep om mee te praten over de laatste ontwikkelingen.