• VI

Sinterklaas aan de waterpijp in hilarische De Oranjewinter

Sinterklaas en Rene van der Gijp in De Oranjewinter

Als voor jou de humor in Vandaag Inside of het tijdelijke De Oranjewinter niet fout genoeg kan zijn, dan werd je vanavond op je wenken bedient, toen Sinterklaas ook de Hilversumse studio van de mannen aandeed.

Veel mensen keken er al weken naar uit: het bezoek van de Sint aan de studio van Vandaag Inside. Dat het programma nu even De Oranjewinter heet mag de pret niet drukken. En ‘Sint’ Marco Louwerens stelde weer niet teleur, waardoor de hele studio van begin tot eind in een deuk lag.

Lekker aan de waterpijp

Terwijl Johan Derksen z’n dagelijkse gesprek met Noa Vahle aan het afronden is, schakelden we over naar de kleedkamer, waar Sinterklaas languit op de bank aan een waterpijp lag te lurken. In de kamer die blauw stond van de rook lagen overal lege flessen op de grond terwijl de Sint op de tv kijkt naar de uitzending. “Hoe lang duurt dit nog?”, vraagt hij klagerig. “Is die taxi er al of niet?”, roept hij intussen. “Het houdt niet op, niet vandaag”, zingt hij, als Wilfred tegen hem begint te praten. Als hij zich naar de studio heeft weten te slepen geeft hij z’n staf in bewaring aan iemand in het publiek. “Dat gezicht: een groot amulet van geestelijke armoede”, zegt die over de jongen. We zijn begonnen.

Grappenmitrailleur

Het grappentempo ligt hoog bij Sint Marco Louwerens, die in het dagelijks leven gewoon Directeur TV is bij Talpa. Hij is dus de baas van de heren die hem het afgelopen jaar veel problemen hebben opgeleverd, maar tegelijkertijd ook een enorm succes zijn voor SBS. Je zou dus niet per se verwachten dat iemand die altijd achter de schermen heeft gewerkt zo hilarisch kan zijn. Als hij aan tafel zit komt hij al met de eerste binnenkomer. “Sinterklaas is een beetje moe. Sinterklaas is er een beetje klaar mee. Ik kom net uit het Gooi met al die verwende kutkinderen. Ik heb het een beetje gehad.” De toon is gezet.

Stoute Sint

De Sint doet bepaald niet onder voor het bedenkelijke niveau van de grappen die we normaal voorbij horen komen en de heren vinden het smullen. “Sint wil lekker naar bed. Misschien nog even het grote blote benenspel spelen met mevrouw Klaas.” Ook de gasten van vanavond krijgen het flink te verduren. Zoals strafrechtadvocaat Job Knoester, die hij consequent ‘meneer Knoepert’ blijft noemen. “Wat zit je nou stom te lachen?” zegt hij tegen de advocaat die waarschijnlijk nog steeds dubbel ligt. Als René vraagt of hij wat wil drinken vraagt hij om een hele fles jenever, die hij vervolgens aan z’n mond zet.

Moppentapper

Als hij René vraagt naar z’n prille huwelijk, komt hij vervolgens met een heerlijk schuine mop. “Seks tijdens het huwelijk is het mooiste wat er is, zeg ik altijd maar. Zolang je vrouw er maar niks van afweet.” Weer iedereen dubbel. Over z’n vrouw: “Ik denk voordat ik wegga koop ik een bloemetje voor d’r. Zegt ze: dan moet ik zeker weer met m’n benen wijd? Je kunt ze ook gewoon in een vaas stoppen natuurlijk!” Johan: “Ik vind wel dat Sinterklaas zich heel goed aanpast aan het niveau van programma”.

De Roast van Chris Woerts

Ook bargast Chris Woerts krijgt het flink te verduren. “En maar lullen over bitcoins, maar geld voor een beugeltje ho maar!” En dan: “Het gebit van meneer Chris is het enige dat ze na het bombardement van Rotterdam niet opnieuw hebben opgebouwd.” Vervolgens krijgt Chris van de Sint ook een staafmixer cadeau: “Zodat er misschien af en toe weleens iets klopt.” Om ‘m nog even af te toppen met een grap: “Meneer Chris is trouwens de reden dat blinde mensen af en toe nog een zonnebril opzetten. Gewoon voor de zekerheid!”

Deens model

Als klap op de vuurpijl neemt hij Johan nog even op de hak met een speciaal cadeau. Johan had het een poos geleden in een warrig relaas over het Deense model en hoe zij met asielzoekers omgaan. Voor de Sint genoeg reden om Johan ook een Deens model cadeau te doen. Die vervolgens in een petit badpakje de studio in komt lopen. René, die net een helm met een dildo cadeau heeft gekregen, biedt die direct aan. Al met al weer een heerlijke bedenkelijke avond dus.

De Oranjewinter zie je zolang het WK nog duurt dagelijks rond 22.00 uur bij SBS6.