Huub Stapel in Sint

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Huub Stapel in Sint

RTL weigert horrorfilm Sint omdat er Zwarte Pieten in voorkomen

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Je gaat Sint (2010) van Dick Maas in ieder geval niet meer zien op RTL! De zendergroep heeft er bewust voor gekozen om deze horrorfilm niet meer uit te zenden en dat komt allemaal door Zwarte Piet. 

Volgens ons hoort de komische thriller absoluut bij de 5 beste Sinterklaasfilms ooit, maar op RTL zal je 'm niet meer voorbij zien komen. Ook een aflevering uit Flodder van diezelfde regisseur Dick Maas waarin Zwarte Pieten te zien zijn, zal niet meer op zender komen. 

RTL is tegen Zwarte Piet

"De licentie voor de film Sint is vorige maand verlopen", legt een RTL-woordvoerster uit (via AD). "Wij hebben niet verlengd, omdat wij een 'schoorsteenpietbeleid' hebben. Al jaren. Dat is een bewuste keus, omdat we geloven dat Piet juist een onderdeel moet blijven van het sinterklaasverhaal." RTL vindt de schoorsteenpiet wél een personage "waar alle kinderen, ongeacht hun afkomst, van kunnen genieten". Het nieuws komt natuurlijk in een tijd dat de 'Zwarte Pietendiscussie' nog altijd leeft in Nederland. Ook het Sinterklaasjournaal doet daar op zijn manier aan mee door te onthullen dat Sints paard eigenlijk zwart is.  

Sint

In de geinige horrorcomedy Sint speelt Huub Stapel een moordende, demonische versie van de goedheiligman. Regisseur Dick Maas laat in een reactie weten dat hij RTL's besluit snapt. Ook voegt hij er dit aan toe: "In 2010 was er nog helemaal geen discussie over de kleur van Zwarte Piet." Overigens zendt Veronica Sint nog wel uit, maar hij staat ook gewoon op Netflix!  

Lees verder