Roy en Thomas blikken terug op LEGO Masters: ‘Zo niet verwacht!’

Roy en Thomas LEGO Masters

Roy Franssen (33) en Thomas Goelen (29) mogen zichzelf de LEGO Masters van 2021 noemen! Wij spraken het koppel over de totaal onverwachte winst, hun eerste ontmoeting en het superromantische LEGO-cadeau dat Thomas Roy gaf.

Even terug naar het moment van de winst: kunnen jullie je dat nog goed herinneren?

R: “We stonden helemaal perplex.”T: “We zaten ook vol ongeloof. Het was één grote droom waar je al die weken in zat. Deze uitslag hadden we zo niet verwacht!“

Hoezo niet?

R: “De twee andere duo’s waren steengoed en ook allemaal op hun eigen manier heel origineel en creatief.”T: “Je zit ook in heel erg in een rush. Pas toen we niet meer mochten bouwen, konden we écht naar de andere bouwwerken kijken.”

Jullie wonnen met een gigantisch bouwwerk: een reus in een berg met daaromheen een skipiste… hoe kom je op zo’n waanzinnig idee?

R: “Nou, wij zijn allebei helemaal wild van skiën. Maar ja, alleen een piste is nogal vlak. Er moet een verhaal in. Er moet conflict in. Ook wilden we er een sprookjesachtig iets in kwijt.”T: “Het is ook voortgekomen uit de uitspraak ‘aan de voet van de berg’. Daar zijn we op door gaan bouwen. Dus van een voet naar een heel lichaam.”

We hebben een lastige vraag voor jullie. Welk finale-oordeel vonden jullie waardevoller: dat van de Brickmasters of van de kinderjuryleden?

R: “Stiekem vond ik de waardering van de kinderen wel heel waardevol hoor. Ik heb zelf in het kindertheater gewerkt en weet: dit is het eerlijkste publiek. Ze zijn zó onbevooroordeeld en willen duidelijkheid. Als je dat kan brengen in je bouwwerk, is het geslaagd.”T: “Maar laten we ook Brickmaster en gastjurylid Matthew Ashton niet vergeten. Om hen omver te blazen… dat was een hele uitdaging.”

Roy en Thomas blikken terug op LEGO Masters: ‘Zo niet verwacht!’

Jullie moesten zoveel uur achter elkaar bouwen. Was dat niet een beetje te heftig af en toe?

R: “Ja, het was niet alleen fysiek, maar ook mentaal een heel zwaar avontuur.”T: “Je staat constant aan. Je creativiteit moet je steeds maar proberen vast te houden. We zaten in een steeds maar doordenderende snelheidstrein.”

Was het moeilijk om jullie deelname en alles rondom het programma niet te verklappen aan de buitenwereld?

R: “Eigenlijk was het vrij makkelijk. Komt denk ik ook doordat je met zijn allen – dus met de andere kandidaten – in een bubbel ging door corona. Dit was even alles waar je je op moest richten. Daarna konden we ons, ook weer door corona, wat makkelijker afzijdig houden.”T: “Inderdaad. What happens in the studio, stays in the studio. We zaten echt even in een andere wereld dus dan kon je de tijd erna, toen we weer thuis kwamen, daar ook heel erg ‘los’ van zien.”

Was het niet jammer om daarna weer uit die bubbel te gaan?

R: “Ergens wel, ja. We vielen in een soort gat toen we thuiskwamen.”T: “Op tv komt alles dan weer voorbij waardoor we het hele avontuur nog een keer konden beleven.”

En hoe voelde het om jezelf terug te zien op tv?

R: “We konden echt onszelf zijn en hadden ook goede kandidatenbegeleiding gekregen. Het was eigenlijk wel tof en prettig om terug te zien. En eigenlijk is het ook wel jammer dat het nu weer voorbij is. We nemen eigenlijk nóg een keer afscheid van dit avontuur.”

Even iets heel anders. Is LEGO Masters de ultieme relatietest? Als jullie dit samen aankunnen…

R: “Haha, nou, ik weet eigenlijk niet of dit echt een relatietest was…”T: “We waren al heel close. We zijn door LEGO Masters wél nog meer naar elkaar toegegroeid.”

Roy, wat maakt Thomas zo’n goede LEGO-bouwer?

R: “Thomas is een LEGO-goeroe. Hij kent alle soorten steentjes. Dat zit allemaal in dat koppie van ‘m. Ook is Thomas technisch enorm sterk. Hij heeft voor alles een oplossing.”

Thomas, we zijn natuurlijk ook benieuwd hoe je over Roy denkt. Wat maakt hem zo goed?

T: “Roy is een ongelooflijk goede verhalenverteller. Hij kan met steentjes echt iets vertellen en bouwt enorm duidelijk. Eigenlijk zijn we een gouden combinatie door mijn technische kennis en zijn creativiteit.”

Is er dan nooit irritatie onderling? Zeker als je urenlang op elkaars lip héél intensief staat te bouwen.

R: “Dat horen we weleens. Zo van: ‘Jullie staan wel veel te kibbelen hoor.’ Maar als ik tegen Thomas zeg ‘doe eens rustig’, dan weet ik dat ik ‘m daar juist mee kalmeer.”T: “Dat kibbelen hield ons ook ‘wakker’. Dat hadden we af en toe ook gewoon nodig.”

Roy en Thomas blikken terug op LEGO Masters: ‘Zo niet verwacht!’

Nu jullie toch zo liefdevol over elkaar praten: hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen?

R: “In het theater! Hij werkte achter de schermen…”T: “…En hij stond natuurlijk óp het podium, haha.”

Speelde LEGO nog een rol bij het overslaan van de vonk?

T: “Ik heb ‘m op een gegeven moment een LEGO hartje gestuurd, uiteraard zelf gemaakt. Dat viel blijkbaar wel goed.”

Maar had LEGO al een rol in jullie leven voordat jullie elkaar ontmoetten?

R: “Zeker. Al moet ik zeggen dat ik het rond mijn middelbare schooltijd helemaal losliet. Later, toen ik en Thomas verliefd werden, werd ik door hem weer helemaal enthousiast voor LEGO.”

De LEGO Masters-winst is binnen. En nu? Hebben jullie dromen op LEGO-gebied?

R: “Ja, ik zou – en misschien gaat dat allemaal wat sneller door onze winst – wel een eigen set willen ontwerpen. Dat moet dan een groot theater worden.”

We moeten het tot slot echt nog even over Star Wars hebben. Die speciale thema-aflevering van een tijdje terug kwam als een soort shock. Jullie hadden nog nooit Star Wars gekeken. We gaan er vanuit dat jullie inmiddels alle films hebben gekeken?!

T: “Nee, daar zijn we eerlijk gezegd nog steeds niet aan toegekomen!”R: “Toen de jury zei dat ons schip te gedetailleerd was, dacht ik: Star Wars kan echt de boom in!”

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.