Gemist: Het Sinterklaasjournaal introduceert roetveegpieten en twitter gaat los

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Gemist: Het Sinterklaasjournaal introduceert roetveegpieten en twitter gaat los

Gemist: Het Sinterklaasjournaal introduceert roetveegpieten en twitter gaat los

|
|

Laatste update:

Elk jaar komt er natuurlijk maar één vraag bovendrijven zodra Het Sinterklaasjournaal begint: hoe zien de Pieten eruit?! Good old Dieuwertje Blok introduceerde gisteren een squad met alleen maar roetveegpieten en de reacties schieten weer alle kanten op.De NTR kondigde eerder al aan dat de Nationale Intocht het zónder Zwarte Pieten moet doen. In Het Sinterklaasjournaal van gisteren legde Dieuwertje voor het eerst contact met de Stoomboot en zagen we 'Pieten 2.0' in actie. Voor- en tegenstanders lieten weer eens van zich horen. 

Huispiet

Er is alleen één Piet die buiten de Stoomboot valt. Huispiet, gespeeld door Maarten Wansink, is in tegenstelling tot de roetveegpieten wel zwart. En dat is volgens sommige kijkers een belachelijke keuze...

Uitleg

Maar waarom is de ene Piet donkerder dan de andere? Volgens de NTR ligt dat aan de ervaring. Pieten met méér ervaring, zijn tenslotte vaker door de schoorsteen gevallen. Duh!

Ook zijn er meer veranderingen, zo schrijft het AD: "De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen".

Kort geding

Gisterochtend protesteerden tegenstanders van Zwarte Piet een uur lang op de loopbrug van station Mediapark - tegen Het Sinterklaasjournaal. Een andere groep, de stichting Majority Perspective, eist met behulp van een kort geding dat de Nationale Intocht in Zaanstad niet doorgaat.

Het Sinterklaasjournaal is elke werkdag om 18.00 te zien op NPO 3.

Lees verder