'René van der Gijp is het zorgenkindje bij Vandaag Inside'

Er is weer een ouderwetse woordenstrijd uitgebarsten. Dit keer tussen René van der Gijp en voormalige tafelgast Sander Schimmelpenninck. Die laatste is niet meer welkom nadat hij zich onaardig had uitgelaten over de heren van Vandaag Inside en hun publiek. "Hij kan het niveau gewoon niet aan."

René van der Gijp en Sander Schimmelpenninck
© SBS6

Volgens René van der Gijp is Sander Schimmelpenninck gewoon een arrogrant mannetje zonder zelfspot. En ook zou hij niets bereikt hebben in het leven. Wat Sander wél bereikt heeft is dat hij een goedlopend podcastbedrijf heeft. En daar maakt hij samen met zijn vriend Jaap Reesema de Zelfspodcast, wat vooral in deze context een leuke naam is. Wekelijks bespreken de twee vrienden daar hun wekelijkse sores, zoals in dit geval de rel met VI.

Zorgenkindje

Dat Sander niet meer welkom is kwam voor hem best een beetje als een verrassing. "Het merkwaardige was dat dat gesprek best wel oké was. Elke keer als ik daar zit is het best wel gezellig." Al vindt Sander de heren achter de schermen wel wat "houterig" en "awkward". Toch ziet hij Gijp wel als "een zorgenkindje", "die niet meekomt." Sander: "Dus je ziet gewoon dat op het moment dat het ergens over gaat, dan haakt hij gewoon af."

Gulle lach

Sanders podcastmaatje Jaap vraagt zich af waarom Gijp dan toch zo populair is. Sander: "Hij is een cruciaal onderwerp van het programma omdat hij keihard lacht. En dat vinden mensen grappig." Het is net als bij radioprogramma's of podcasts met een lachende sidekick. Dat werkt hetzelfde volgens Sander. "Gewoon keihard lachen om je eigen domme grappen."

Lesje staatsrecht

Sander geeft ook een voorbeeld uit de uitzending van vorige week. "Op een gegeven moment moest ik hem uitleggen dat Caroline van der Plas dus nu niét alle ministers kan ontslaan. Want dat dacht hij. [..] En dan is hij daarna weer een half uur stil." Sander begrijpt dan ook dat hij nu 'gecanceld' is daar. Hij vindt het ook gek dat zij die beslissing maken op basis van een "overduidelijk sarcastische tweet".

Zorgen om René

Sander zegt ook te merken aan redacteuren van Vandaag Inside die hij spreekt, dat ze een beetje in hun maag zitten met René. "We moeten wel een beetje zorgen dat René erbij blijft. Hij kan het niveau gewoon niet aan." Sander vindt de discussies aan tafel ook wel wonderlijk. "Als je ze dus tegenspreekt aan tafel, dan zeggen ze: 'ja, maar dat mag jij ook wel vinden'. En: 'dat is ook wel zo'. Dan geven ze je eigenlijk gewoon gelijk."

Geen onaardigde gozer

Toch is Sander niet alleen maar negatief over z'n nieuwe vijand. "Toch is ook Gijp geen onaardige gozer." Maar dan komt het: "Je ziet hem gewoon worstelen met zware onderwerpen". Hij erkent dat Gijp prima kan praten over voetbal, daar weet hij gewoon veel van. Maar in een dagelijkse talkshow is dat niet genoeg. "Dan moet je dus opeens over dingen gaan praten waar je gewoon de ballen verstand van hebt. En hij is dan ook niet iemand die denkt: 'goh, laat ik me eens even goed inlezen'."

'Ik moet hier zitten'

Met name in het geval van tafelgast Rutte vindt Sander het verschijnsel Gijp problematisch. "Dat de minister-president denkt: 'ik moet hier gaan zitten, want hier kijken veel mensen naar'. Dan ga je dus naast een ex-voetballer zitten die een helm op z'n hoofd zet met een dildo erop." Daarbij verwijst hij naar de verkiezingsuitzending waarin Rutte erg z'n best deed om maar niet op hetzelde moment met de dildohelm van René in beeld te komen.

Onwijze likker

Hoewel Sander en Jaap vrij positief zijn over Wilfred Genee en Johan Derksen is er een andere vaste gast die minder op hun sympathie kan rekenen. Want dat Job Knoester Rutte een psychopaat had genoemd vonden ze ook beneden alle peil. Sander: "Nooit van gehoord, maar die zat gisteren ook nog mee te praten. Onwijze likker, wat een kneus. Ja, echt een loser die gast."

Of Gijp hier nog iets op te zeggen heeft zie je maandag in Vandaag Inside, om 21.30 uur op SBS6.