René van der Gijp gelooft dat Eva Jinek liegt: ‘dit waren geen activisten’

Door Finn Bonis
René van der Gijp en Eva Jinek

René van der Gijp sprak gisteren in Vandaag Inside zijn verontwaardiging uit over het Qatar-incident bij Jinek. Hij denkt nog steeds dat de hele actie in scène is gezet.

‘We wisten niets van deze acties af’

Twee jonge mannen in gele hesjes onderbraken de uitzending van Jinek dinsdagavond om een statement te maken over het WK in Qatar. Gisteravond kwam Eva Jinek met een statement aan het begin van de uitzending waarin ze zei: “Voor alle duidelijkheid: we wisten niets van deze acties af. Wij, ikzelf, zouden nooit meewerken aan een vooropgezet plan.”

Klinkklare onzin

Volgens René is dit klinkklare onzin, hij verdenkt de talkshow ervan de protestacties in scène te hebben gezet. “Deze jongens dachten dat Qatar achter Bunnik lag, nee die hadden echt geen idee. Zo stonden ze er ook bij, nee dit waren geen activisten.” Volgens Wilfred Genee heeft een programma als Jinek dat helemaal niet nodig. Ook tafelgast Hélène Hendriks gelooft niet dat de actie vooraf is opgezet.

‘Dat is onmogelijk’

Toch is het raar dat de twee mannen dit konden doen. Daar is iedereen aan tafel het over eens. John van den Heuvel - een van de meest zwaarbeveiligde mannen van Nederland - zat aan tafel. Kort na de uitzending gaf hij aan voorlopig niet meer naar talkshows te komen. Als John aan tafel zit wemelt het van de agenten en wordt alles en iedereen gecontroleerd. “Dan loop je niet als twee onbekende activisten zomaar binnen, dat is onmogelijk”, zegt Johan Derksen.

Geloofwaardigheid wordt aangetast

Ook Angela de Jong vindt dat de geloofwaardigheid van het programma wordt aangetast door de congalijn aan incidenten. Bij Vandaag Inside werd de uitzending, kort na de uitspraken van de mannen, ‘verstoort’ door een halfnaakte vrouw.

Vandaag Inside is iedere doordeweekse avond om 21:40 te zien bij SBS6.