René van der Gijp boos in Vandaag Inside: ‘Dan blijf ik thuis!’

Vandaag Inside trok recordcijfers toen minister-president Mark Rutte aan tafel zat, maar René van der Gijp was eigenlijk niet zo enthousiast over de uitzending. Vrijdagavond botste René hard met Johan Derksen en Wilfred Genee. Als Mark Rutte nóg een keer uitgenodigd wordt, komt René naar eigen zeggen niet opdagen.

René van der Gijp in Vandaag Inside
© Talpa

De uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten zorgt in Den Haag voor een crisissfeer, omdat er getornd wordt aan de plannen om de stikstofuitstoot te verminderen. Politiek commentator Merel Ek vertelde in Vandaag Inside over de spanningen tussen het CDA, de VVD en D66. De beruchte uitzending met tafelgast Mark Rutte kwam weer ter sprake, en René begon hartstochtelijk te klagen. “Ik vond het verleden keer echt belachelijk, dat gedoe. Met drie man op hem, wat moet ik ermee? Niet naar zijn antwoorden luisteren… Je moet hem toch uit laten praten?”

René blijft thuis?

Wilfred Genee was het daar niet mee eens: “Je weet toch wat hij gaat zeggen?” Dan, zo vond René, moet je hem misschien uitnodigen. Johan Derksen steunde Wilfred, en klaagde dat Mark Rutte verantwoordelijk is voor “de grootste chaos die ik in mijn leven meegemaakt heb.” Het gesprek nam een onverwachte wending toen René vroeg of Johan de volgende keer wéér zo zou inhakken op de minister-president. “Want dan blijf ik thuis. Je hebt veertien keer gevraagd op hij op ging stappen. Dat heeft hij na twee keer wel door.”

Kijkers reageerden nogal wisselend op de uitspraak van René. Sommigen waren het met hem eens, anderen vonden dat hij te veel de kant van Mark Rutte koos. Het opvallendst was dat Van der Gijp écht geen zin had in een herhaling van de vorige uitzending. Is er naast een politieke crisis ook sprake van een VI-crisis?

Mark Rutte terug bij Vandaag Inside

Wilfred en Johan herinnerden René aan de misstappen van Mark Rutte op politiek gebied, en vonden dat ze hem terecht door probeerden te zagen. Ondanks de harde aanpak is Mark Rutte binnenkort van plan om terug te keren: op woensdag 5 april schuift hij weer aan bij VI, maar of René van der Gijp erbij is, is dus nog even afwachten.

Je ziet Vandaag Inside elke werkdag op SBS 6, rond 21.30 uur.