Regisseur van X-Men: Dark Phoenix vertelt wat er misging

Veronica Superguide logo
Regisseur van X-Men: Dark Phoenix vertelt wat er misging

Regisseur van X-Men: Dark Phoenix vertelt wat er misging

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Als een grote film keihard flopt, dan zijn de makers de eerste weken na de release doorgaans niet bereikbaar voor commentaar. Dat is niet het geval met de regisseur van Dark Phoenix, de nieuwste (en laatste) X-Men. Zoals bekend werd deze vorige week vernietigend ontvangen, waarna de film het ook in de bioscopen niet best bleek te doen. Toch heeft regisseur Simon Kinberg nu al uitvoerig geanalyseerd wat er allemaal misging.

“Het is ook mijn schuld”

“Het is duidelijk een film die geen connectie kon maken met het publiek dat de film niet ging zien, maar ook niet met het publiek dat de film wél ging zien, en dat laatste is mijn schuld” aldus een verrassend eerlijke Kinberg in de podcast van een Amerikaans radioprogramma. Maar toch waren er ook factoren waar hij zelf geen invloed over had.

Premièredatum

Het hielp natuurlijk niet echt dat Dark Phoenix zes weken na Avengers: Endgame uitkwam, een véél grotere comic book-film die wél alles goed deed. “Dat was lastig voor ons, en ik had al wel verwacht dat het moeilijk zou worden om in het kielzog van die film uit te komen”,aldus Kinberg. De filmmaker had dan ook liever gehad dat de film gewoon in november 2018 of februari 2019 was uitgekomen. Voor deze maanden stond de film, die meerdere malen werd verschoven, eerst gepland.

Disney-overname

Daarnaast bleek de laatste X-Men film ook het slachtoffer te zijn geworden van de overname van filmstudio Fox door Disney. Dark Phoenix werd nog wel nog uitgebracht bij Fox, maar aangezien de overname al rond was waren de massaontslagen reeds begonnen - ook bij de marketingafdeling, die de film aan de man moest brengen: “Ik ging elke week naar marketing-meetings en telkens weer waren allemaal mensen met wie ik jaren had gewerkt er ineens niet meer”. Omdat Disney volgens Kinberg uiteindelijk voor Amerika de marketing overnam was er nog maar twee maanden om de hele campagne uit te rollen, iets waar normaal tien maanden de tijd voor genomen wordt.

Ook al blijft Kinberg als schrijver, producent én debuterend regisseur de eerste verantwoordelijke voor het floppen van X-Men: Dark Phoenix, toch geeft deze uitleg wat meer duidelijkheid over waarom de populaire franchise zo als een nachtkaars uitging.

Lees verder