Recensie Young Wallander - deze actieserie vol drama is geen KRO Detective

Door Ruben Praster
Young Wallander

In de Netflix-serie Young Wallander krijgt de norse detective uit de boeken van Henning Mankell een sexy make-over. Het is alleen de vraag of de trouwe fans daar op zitten te wachten. 

De Zweedse politie-inspecteur Kurt Wallander is al door drie verschillende acteurs gespeeld. Alledrie waren het mannen op leeftijd en daar bracht Netflix verandering in met Young Wallander. In deze spannende misdaadserie is Wallander een idealistische politieagent met een knappe kop en sexy sixpack. Zijn frisse looks zijn echter niet het enige verschil met de Wallander die we kennen uit de boeken van Henning Mankell en van de KRO Detectives. 

Knipogen

Als je fan bent van Wallander is het de vraag of je zult genieten van Young Wallander. De Netflix Original knipoogt hier en daar naar de boeken van Mankell maar staat volledig op zichzelf. Dit is het verhaal van een idealistische agent die een levensgevaarlijk complot op het spoor komt en hij heet toevallig Kurt Wallander. 

Aanslag

Politieagent Wallander woont in een achterbuurt en is op een dag ooggetuige van een gruwelijke aanslag. Een Zweedse jongen werd met een granaat in zijn mond opgehangen aan het hek van een voetbalveld en ontplofte voor de ogen van een groot aantal buurtbewoners. Omdat Wallander de buurt kent, is hij een waardevolle toevoeging aan het onderzoek en het broekie krijgt promotie tot rechercheur.

Recensie Young Wallander - deze actieserie vol drama is geen KRO Detective

Volgens het boekje

Wallander is gewend om alles volgens het boekje te doen, maar leert al snel dat het niet zo werkt. Om resultaten te halen, moet je soms de regels negeren en een leugentje om bestwil vertellen. Hij gaat daar al snel in mee. Wallander leert ook dat je niet té betrokken moet raken bij een moordzaak en daar heeft hij veel meer moeite mee.

Onschuldig

Kurt kent de hoofdverdachte en weet zeker dat de knul onschuldig is. Hij doet zijn best om dit te bewijzen en roept de hulp in van een lokale bendeleider. De situatie wordt nog ingewikkelder wanneer hij op zoek gaat naar een andere verdachte en tijdens zijn zoektocht verliefd wordt op een medewerkster van een liefdadigheidsinstelling. 

Recensie Young Wallander - deze actieserie vol drama is geen KRO Detective

Oppervlakkig drama

De meeste Scandinavische misdaadseries combineren menselijk drama met een spannend moordmysterie en Young Wallander doet dit ook, maar is er niet heel erg subtiel in. Armoede, racisme, alcoholisme, huiselijk geweld, de kloof tussen rijk en arm; het komt allemaal langs in de Netflix Original en daar blijkt het ook bij. De serie gaat niet de diepte in en houdt het drama oppervlakkig. 

Plotwendingen en cliffhangers

Young Wallander is bovenal een spannende misdaadserie en zes afleveringen lang blijf je geboeid kijken. Door de vele plotwendingen en cliffhangers is dit een prima serie om te bingewatchen. Al is het einde wel een teleurstelling. De cynische afsluiter past bij een naargeestig sociaal drama, maar dat is Young Wallander juist niet. 

Recensie Young Wallander - deze actieserie vol drama is geen KRO Detective

Conclusie

Regelmatig doet Young Wallander denken aan de serie Bodyguard. Sommige plotwendingen lijken ook erg veel op elkaar, maar Bodyguard wist de juiste snaar te raken. Young Wallander balanceert te veel tussen Scandinavische detective en Britse actieserie. Daardoor valt het einde tegen en overtuigt het drama te weinig. Toch is dit een prima misdaadserie als tussendoortje.

Recensie Young Wallander - deze actieserie vol drama is geen KRO Detective

Young Wallander is vanaf 3 september te zien op Netflix. 

Deze films en series zijn in september ook te zien op Netflix.