One to watch: Bodyguard

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
One to watch: Bodyguard

One to watch: Bodyguard

|
|

Laatste update:

Groot-Brittannië raakt niet uitgepraat over Bodyguard. Níet het Whitney Houston- en Kevin Costner-vehikel uit 1992, maar een grimmige thriller van de bedenker van Line Of Duty. We nemen deze nieuwe hit onder de loep, en vertellen waarom je ‘m in de gaten moet houden!

Bodyguard draait om de Afghanistan-veteraan David Budd, gespeeld door Richard Madden (Robb Stark uit Game Of Thrones!). Bij toeval verijdelt hij een zelfmoordaanslag, waarna hij het paradepaardje wordt van de overheid. Hij krijgt een nieuwe positie: hij wordt de lijfwacht van (de Britse equivalent van) de minister van Veiligheid en Justitie, Julia Montague (Keeley Hawes).

Hoewel Budd een hekel heeft aan Montague, door haar steun voor de oorlogen in Irak en Afghanistan, is hij vastbesloten om zijn nieuwe baas te beschermen. De veteraan hield aan zijn diensttijd een flink geval van posttraumatisch stresssyndroom over, en heeft regelmatig moeite om zichzelf te beheersen.

Budd en Montague trekken zó veel met elkaar op dat er tóch een relatie tot stand komt. De terroristen balen ondertussen van hun mislukte aanslag en zoeken Budds gezin op…

Hit!

Bodyguard geeft een grimmige kijk op politiewerk, en het (soms onmogelijke) werk van hooggeplaatste regeringsleden. Iedereen lijkt een dubbele agenda te hebben, en vaker nog een driedubbele: alles in het landsbelang! De Britten smullen ervan: wekelijks kijken er bijna 10 miljoen mensen naar de show. 

Zelfs jongeren, die moeilijk te bereiken zijn met ‘traditionele’ televisie, zijn gaga van Bodyguard. Zelfs zij vermijden spoilers, en willen bij de koffieautomaat meepraten over de spannende verwikkelingen. De Britse politie zegt zelfs dat het aantal bezoekers op hun vacaturepagina’s de laatste weken significant is toegenomen!

Het succes is niet helemaal toevallig. De show is van dezelfde makers als de populaire politieseries Line Of Duty en Bodies. Bodyguard is door de indrukwekkende kijkcijfers de populairste nieuwe dramaserie op de Britse televisie. Zelfs naar Sherlock keken aanvankelijk minder mensen (hoewel de cijfers daarvan later nog stegen).

In Nederland is de show te volgen via BBC One. De komende aflevering (zondag, 23 september) is het slot, dus het is een beetje laat om in te haken… Alle afleveringen staan op de BBC iPlayer, maar die werkt alleen met een Brits ip-adres. Totdat Bodyguard door de NPO of Netflix wordt opgepikt, zul je dus een VPN moeten gebruiken.

Lees verder