Recensie The Map of Tiny Perfect Things - een treffende ode aan mooie momenten

The Map of Tiny Perfect Things

Het verhaal van The Map of Tiny Perfect Things is al vaker verteld. Toch weet deze romantische tienerfilm van Amazon Prime Video er een frisse draai aan te geven.

The Map of Tiny Perfect Things gaat over een dag die zich keer op keer herhaalt. Net zoals in Groundhog Day. De vergelijking met deze filmklassieker is snel gemaakt, want ook in deze young adult-film wil een nonchalante held uit zijn tijdlus ontsnappen. Het is echter geen simpele kopie en deze romcom bekijkt de situatie van de zonnige kant.  

Herhaling

Tiener Mark wordt elke ochtend wakker op dezelfde dag. Hij heeft geen idee waarom en maakt er maar het beste van. Hij heeft zijn oog laten vallen op een leuke meid en bedenkt iedere dag een nieuwe versiertruc. Tijdens zijn zoveelste poging ontmoet hij leeftijdsgenoot Margaret (Kathryn Newton uit Freaky). Zij is de enige persoon die ook doorheeft dat de dag zich steeds herhaalt.

Eén held

Ieder verhaal over een tijdslus draait om één persoon die steeds hetzelfde meemaakt. Dat zagen we niet alleen in de comedy Groundhog Day, maar ook in sciencefictionfilm Edge of Tomorrow en de slasher Happy Death Day. Daardoor hebben al die films - ondanks de verschillen - toch veel gemeen. De hoofdpersoon beleeft alles opnieuw, de andere personages hebben niks door en er is een zoektocht naar antwoorden.

Recensie The Map of Tiny Perfect Things - een treffende ode aan mooie momenten

Bijzondere momenten

Door het verhaal te laten draaien om twee personages die steeds dezelfde dag opnieuw beleven, is The Map of Tiny Perfect Things gelijk een stuk origineler. Mark en Margaret ontdekken al snel dat de dag vol zit met bijzondere momenten. Kleine perfecte dingetjes waar je normaal gesproken geen oog voor hebt. Ze besluiten ze allemaal te vinden. 

Perfecte dag

De twee beleven allerlei mooie momenten. Alles wat je gewend bent van een romantische comedy komt voorbij, maar door het concept van een dag die zichzelf herhaalt, krijgt het verhaal een extra lading. Mark en Margaret creëren hun perfecte dag, maar om klokslag twaalf uur herstart alles weer en zijn ze terug bij af. Margaret lijkt dit trouwens prima te vinden, terwijl Mark wil ontsnappen uit de tijdslus. 

Recensie The Map of Tiny Perfect Things - een treffende ode aan mooie momenten

Positiviteit

Een ander groot verschil met Groundhog Day en vergelijkbare titels is dat The Map of Tiny Perfect Things veel minder cynisch is. Terwijl weerman Phil meerdere keren zelfmoord pleegt om te ontsnappen uit de tijdslus, komt dat niet eens op bij Mark en Margaret. Zij zien alleen maar mogelijkheden. 

Geen gimmick

De tijdslus is meer dan alleen een gimmick. Het is een manier voor Mark en Margaret om de mooie dingen in het leven te ontdekken. Omdat de dag zich steeds herhaalt, hebben ze daar alle tijd voor. Die boodschap krijg je als kijker ook mee. Kijk om je heen en waardeer de kleine dingen, want voordat je het weet is de dag voorbij.

Recensie The Map of Tiny Perfect Things - een treffende ode aan mooie momenten

Conclusie

The Map of Tiny Perfect Things is een mengelmoes van arthouse, young adult en romcom, met een vleugje sciencefiction. Voorspelbare clichés komen voorbij, maar de film valt niet in de bekende valkuilen, want alles draait om de positieve boodschap. Het leven zit vol kleine bijzondere momenten en The Map of Tiny Perfect Things is daar een hele treffende ode aan. 

4 STERREN

The Map of Tiny Perfect Things is te zien op Amazon Prime Video.

Wil je nog meer romantiek met een vleugje sci-fi? Kijk dan de film Bliss en de serie Soulmates.