Soulmates op Amazon Prime Video

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Soulmates op Amazon Prime Video

Recensie Soulmates - geïnspireerd op Black Mirror, maar met een eigen gezicht

|
|

Laatste update:

In de week voor Valentijnsdag komt Amazon Prime Video met de miniserie Soulmates. Deze 'romantische' variant op Black Mirror kun je beter niet met je geliefde kijken. 

Het idee van een zielsverwant is een mooi gegeven. Ergens op deze wereld loopt iemand rond die perfect bij jou past. Maar wat als je al een relatie hebt? Of wat als je zielsverwant al is overleden? De serie Soulmates stelt dit soort lastige vragen en zoekt naar antwoorden in zes opzichzelfstaande afleveringen. Dit leidt echter niet altijd tot een happy ending. 

Matchen met de ware

De zes afleveringen zijn losse verhalen, maar draaien allemaal om een test waarmee je je zielsverwant kunt vinden. Denk aan Tinder, maar met één match, zonder ongemakkelijke dates én de garantie dat je match ook echt de ware is. Dankzij deze test is de wereld bevolkt met gelukkige stelletjes en steeds meer mensen maken gebruik van de app. 

Huwelijksgeluk?

Soulmates wordt afgetrapt met een verhaal over een echtpaar dat al vijftien jaar samen is. Hij is gelukkig, maar zij begint zich steeds meer af te vragen of hij wel de ware voor haar is en raakt nieuwsgierig naar de test. De tweede aflevering gaat over een getrouwde man die opeens bezoek krijgt van zijn zielsverwant en een belangrijke beslissing moet nemen. En de derde draait om een openminded echtpaar dat er opeens een zielsverwant bij krijgt. 

Recensie Soulmates - geïnspireerd op Black Mirror, maar met een eigen gezicht

Relatietest

Het uitgangspunt van de serie is heel interessant en de afleveringen zijn erg goed. Maar het wordt na drie afleveringen ook duidelijk dat het allemaal in dezelfde hoek wordt gezocht. In al deze afleveringen komt een relatie onder druk te staan door de test. Vanaf de vierde afleveringen wordt dat idee losgelaten en krijg je andere verhalen. 

Avonturen

De aflevering met Bill Skarsgård, Pennywise uit IT, is een luchtige misdaadkomedie over een man die op weg is naar zijn zielsverwant en ondertussen in een groot avontuur terecht komt. En de aflevering met Charlie Heaton uit Stranger Things begint met een origineel idee over een overleden zielsverwant, maar laat dat idee los om een spannend verhaal over een sekte te vertellen. 

Recensie Soulmates - geïnspireerd op Black Mirror, maar met een eigen gezicht

Schokkend

Bij de zesde aflevering speelt de test weer een grotere rol, maar deze aflevering vol schokkende verrassingen is zo anders dan de eerste drie dat je er ook makkelijk op af kunt knappen. Dat is het nadeel van een serie vol losse verhalen. Je zult niet alles even leuk vinden. Toch fascineert Soulmates van begin tot eind.

Black Mirror

De vergelijking met Black Mirror is snel gemaakt. Dat is logisch. Soulmates is bedacht en geschreven door een schrijver van de Britse serie. De meeste afleveringen lijken zich ook af te spelen in het Black Mirror-universum. Daardoor is Soulmates meer dan een Amerikaanse kopie en eerder een onofficiële spin-off. 

Recensie Soulmates - geïnspireerd op Black Mirror, maar met een eigen gezicht

Conclusie

Het is altijd riskant om een serie te maken die heel veel lijkt op een andere serie. Toch is het de makers van Soulmates gelukt om iets neer te zetten dat duidelijk geïnspireerd is op Black Mirror, maar toch nog een eigen gezicht heeft. Het tweede seizoen is al aangekondigd en met deze eerste zes afleveringen is een hele sterke basis gelegd voor een verslavende topserie. 

Recensie Soulmates - geïnspireerd op Black Mirror, maar met een eigen gezicht

Lees verder