Recensie Dead to Me seizoen 2 - Christina Applegate stapt uit de schaduw van Kelly Bundy

Door Ruben Praster
Linda Cardellini en Christina Applegate in Dead to Me

Het tweede seizoen van de inktzwarte comedyserie Dead to Me is bijna nog beter dan het eerste en dat is grotendeels te danken aan Christina Applegate die nu echt uit de schaduw van Kelly Bundy stapt. 

Een dodelijk auto-ongeluk klinkt niet als een goede basis voor een komische dramaserie, maar vanaf het eerste moment lig je al dubbel om de cynische opmerkingen van rouwende weduwe Jen Harding. Zij heeft een muur opgebouwd en houdt mensen op afstand door de meest gemene dingen te zeggen. Die muur werd in het eerste seizoen langzaam afgebouwd door zweverige positivo Judy Hale. 

Kijk ook deze serie over een onaardige weduwnaar

Een groot geheim

Je zou kunnen denken dat het verschil tussen de twee tegenpolen de basis is van een sentimentele comedy over mensen die met verlies om leren gaan, maar zo een serie is Dead to Me niet. Judy heeft namelijk een heel groot geheim en ze kan moeilijk haar mond houden. Ze moet aan Jen opbiechten dat ze meer weet over de dood van haar man en als kijker weet je dat de situatie zal exploderen. 

Recensie Dead to Me seizoen 2 - Christina Applegate stapt uit de schaduw van Kelly Bundy

Plotwendingen en geheimen

Dead to Me zit vol met plotwendingen en de makers nemen de kijker serieus genoeg om dit niet te lang uit te melken. In het eerste seizoen ontdek je al snel de waarheid over Judy, maar je weet ook dat als Jen die waarheid ontdekt, de situatie uit de hand zal lopen en als kijker blijf je daardoor op het puntje van je stoel zitten. Gelukkig wordt dit spanningsveld regelmatig onderbroken door cynische opmerkingen en harde grappen. 

Recensie Dead to Me seizoen 2 - Christina Applegate stapt uit de schaduw van Kelly Bundy

De rollen zijn omgedraaid

Zo een ijzersterk eerste seizoen is moeilijk om te evenaren, maar het is de makers van Dead to Me gelukt. Seizoen 2 gaat verder waar seizoen 1 eindigde, alleen zijn dit keer de rollen omgedraaid. Jen heeft namelijk een groot geheim en wil dit verbergen voor Judy. Dat leidt tot heel veel misverstanden, pijnlijke situaties en knallende ruzies. En ook dit keer zorgen een aantal vlijmscherpe opmerkingen en inktzwarte grappen voor luchtige momenten. 

Een blik van paniek

Gelukkig is het tweede seizoen geen herhaling van zetten. De personages maken een groei door en de hoofdrolspeelsters krijgen dit keer nog meer om hun tanden in te zetten. Vooral Christina Applegate schittert nu Jen meer haar kwetsbare kant laat zien. Met alleen een wanhopige blik in haar ogen laat Applegate de paniek zien die Jen voelt. En ook Linda Cardellini maakt het geloofwaardig dat Judy iets meer van zich af durft te bijten en dit keer zelfs gelukkig durft te zijn. 

Recensie Dead to Me seizoen 2 - Christina Applegate stapt uit de schaduw van Kelly Bundy

Conclusie

Dead to Me seizoen 2 is misschien zelfs beter dan het eerste en Christina Applegate laat met deze inktzwarte comedyserie zien dat ze zoveel meer is dan Kelly Bundy uit Married with Children. Gewapend met een resting bitch face en vlijmscherpe oneliners maakt ze van Jen Harding een van de leukste personages van dit moment. 

Hoe is het eigenlijk met Al Bundy?

4 STERREN

Het tweede seizoen van Dead to Me staat op Netflix.