Recensie Bird Box: Sandra Bullock in blinde paniek

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Recensie Bird Box: Sandra Bullock in blinde paniek

Recensie Bird Box: Sandra Bullock in blinde paniek

|
|

Laatste update:

Dit weekend verscheen Bird Box op Netflix. In deze postapocalyptische horrorfilm probeert Sandra Bullock het einde der tijden te overleven.

Zelfmoord

De mensheid is ten prooi gevallen aan een invasie van onzichtbare wezens die hun slachtoffers tot zelfmoord drijven. Eén glimp van deze mysterieuze monsters is genoeg om je van het leven te beroven. De enige manier om je te beschermen is door een blinddoek te dragen. Maar blind navigeren door een postapocalyptische wereld valt niet mee. Daar komt Mallorie ook achter. Zij heeft haar hoop gevestigd op een afgelegen nederzetting die buiten bereik lijkt te liggen van de monsters. Maar om daar te komen, zullen zij en haar twee jonge kinderen geblinddoekt een woeste rivier moeten oversteken.

Intens

Bird Box begint bij de eerste stappen van de erbarmelijke trip van het drietal. In flashbacks wordt verteld hoe het zover heeft kunnen komen. Malorie lijkt de dreiging aanvankelijk niet serieus te nemen, maar daar komt snel verandering wanneer de pleuris uitbreekt als ze hoogzwanger een ziekenhuis bezoekt. Eén van de patiënten pleegt op gruwelijke wijze zelfmoord en het duurt niet lang voordat anderen haar voorbeeld volgen. De blinde paniek en totale chaos die daarop volgen vormen een veelbelovend startschot voor een lekker intense griezelfilm.

Rode draad

Helaas weet Bird Box die spanning niet lang vast te houden. De film duurt ruim twee uur en veel van die tijd wordt besteed aan uitleggerige flashbacks en de introductie van niet al te interessante personages. Best jammer, want zolang de film zich focust op Mallorie’s strijd om te overleven valt er een hoop te genieten. Zo is er een bloedstollende scène waarin zij en haar reisgenoten letterlijk blind moeten vertrouwen op het navigatiesysteem van een afgeplakte auto. En ook de tocht over de rivier, die de rode draad vormt van de film, staat garant voor spannende momenten.

Vergelijking

Gezien het uitgangspunt, ligt een vergelijking met A Quiet Place voor de hand. Maar die vergelijking pakt niet echt voordelig uit voor Bird Box. De horrorhit van John Krasinski had wel de wijsheid om te vertrouwen op het basisidee en de kijker niet te veel te vermoeien met uitleggerige dialogen en suffe zijlijntjes die het tempo onderuit halen. Maar goed, A Quiet Place schopte het niet voor niets tot de tweede plek op onze ranglijst van de beste films van 2018.

Recensie Bird Box: Sandra Bullock in blinde paniek

Stoer

Maar laten we ons niet te veel blindstaren op de minpunten. De grootste troef hebben we namelijk nog niet eens genoemd: een hoofdrol voor de altijd betrouwbare Sandra Bullock. Iedere keer als we haar zien, vragen we ons af waarom ze niet in veel (en veel) meer films zit. En Bird Box is geen uitzondering! Ook hier is de Oscar-winnares afwisselend charmant, stoer, grappig, ontroerend en altijd overtuigend. Deze horrorfilm is bij vlagen een lange zit, maar Bullock sleept je moeiteloos door de mindere momenten heen. Ondanks dat Bird Box geen hoogvlieger is, is het dan ook best een toffe toevoeging aan de Netflix-catalogus!

Kleine bonusrant: idioot genoeg zijn sommige shots gefilmd vanuit het oogpunt van Mallorie… die geblinddoekt is! Alsof we ons niet kunnen voorstellen hoe de wereld eruit ziet met een theedoek om je harses. Mocht je scherm dus af en toe op zwart gaan, ligt het niet aan je televisie of je Netflix-verbinding!

Lees verder