Ready to Rumble: de beste filmgevechten aller tijden

Door Redactie
Ready to Rumble: de beste filmgevechten aller tijden

Soms gaat er niks boven een lekkere knokfilm, of dat nou een klassieker is met Bruce Lee of een lekkere B-actiefilm als Universal Soldier deel zoveel. Wij zetten de beste matpartijen die ooit op film zijn vastgelegd voor je op een rijtje!

Enter the Dragon (1973)

Natuurlijk zou dit lijstje niet compleet zijn zonder Bruce Lee. Zowel zijn duels tegen Chuck Norris (The Way of the Dragon) en de boomlange Kareem Abdul-Jabbar (Game of Death) zijn te gek. Maar onze favoriet is de climax uit Enter the Dragon. De producenten kwamen op het idee voor het decor dankzij een spiegelwand in een Chinees restaurant.

Rocky (1976)

Rocky nam het in zijn loopbaan onder anderen op tegen Clubber Lang (Mr. T) en Ivan Drago (Dolph Lundgren). Maar zijn gevecht tegen Apollo Creed (Carl Weathers) in het eerste deel maakte de meeste indruk. Geen wonder dat Creed terugkeerde in de volgende drie vervolgen. De legende van Apollo leeft nog steeds voort: in november verschijnt de Rocky spin-off Creed II!

Raging Bull (1980)

Waar de gevechten in Rocky heldhaftig en glorieus zijn, zijn de matches in Raging Bull rauw, pijnlijk en gemeen. Robert De Niro won een Oscar voor zijn rol van de legendarische Jake LaMotta, een bokser die zowel binnen als buiten de ring last heeft van zelfdestructieve trekjes. Dat komt vooral tot uiting in zijn gevecht tegen Sugar Ray Robinson. “You never got me down, Ray.”

They Live (1988)

In They Live komt Nada (Roddy Piper) erachter dat Amerika wordt gerund door buitenaardse wezens. Zijn vriend Frank (Keith David) denkt dat hij gek is geworden en weigert de zonnebril op te doen die de bezetters zichtbaar maken. In een steegje gaan Nada en Frank elkaar met blote vuisten bijna zes minuten lang te lijf. Het resultaat is een van de meest meedogenloze knokpartijen uit de filmgeschiedenis!

Drunken Master II (1994)

We noemden dit gevecht al in ons overzicht van de beste martial arts-films aller tijden. In de finale van dit vervolg op de legendarische kung fu-film uit 1978 neemt Jackie Chan het op tegen Ken Lo in een staalfabriek. Deze Lo was in het echt de bodyguard van Chan. Hij moest een intense training van drie maanden ondergaan om zijn indrukwekkende traptechnieken onder de knie te krijgen!

The Matrix (1999)

The Matrix sowieso een van de beste actiefilms ooit gemaakt, dus het is geen wonder dat dit baanbrekende sciencefictionspektakel zijn weg heeft gevonden naar deze ranglijst. Dat is vooral te danken aan de legendarische Yuen Woo-Ping, de gevechtschoreograaf die ook tekende voor Drunken Master en het hieronder besproken Kill Bill. Onbetwist hoogtepunt is het adembenemende gevecht tussen Neo (Keanu Reeves) en Agent Smith (Hugo Weaving) in een metrotunnel.

Kill Bill: Vol. 1 (2003)

In het Kill Bill-tweeluik brengt Quentin Tarantino een ode aan de kung fu-klassiekers uit lang vervlogen tijden. Uma Thurman (gekleed in hetzelfde gele jumpsuit als Bruce Lee in Game of Death) belandt als wraakzuchtige ex-huurmoordenaar van het ene gevecht in het andere. De catfights tegen Lucy Liu en Vivica Fox zijn om je vingers bij af te likken, maar het is het massagevecht tegen de Crazy 88 dat de show steelt!

Eastern Promises (2007)

Laat het aan horrorregisseur David Cronenberg (The Fly) over om een van de gewelddadigste vechtscènes aller tijden op film te zetten. In Eastern Promises speelt Virgo Mortensen (The Lord of the Rings) een Russische gangster. Wanneer hij in een sauna wordt belaagd door een aantal huurmoordenaars, rekent hij op meedogenloze met ze af. Oh ja, hij doet dat zonder één kledingstuk aan zijn getatoeëerde lijf!
Ready to Rumble: de beste filmgevechten aller tijden

Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

Scott Adkins mag dan nog niet zijn doorgebroken bij het grote publiek (ondanks een bijrolletje in Doctor Strange), de fans lopen al jaren met hem weg. Universal Soldier: Day of Reckoning is met afstand zijn beste film. Hij tilt de versleten filmreeks met zijn spectaculaire vechtkunsten naar nieuwe hoogten, onder meer met deze snoeiharde scène in een sportwinkel. Op Netflix zijn inmiddels aardig films te vinden met deze Last Action Hero!

The Raid 2: Berandal (2014)

Als het pure actiecinema aankomt, waren er maar weinig films zo opwindend als The Raid en het minstens spectaculaire vervolg. Genoeg keus dus voor fragmenten die aanspraak maken op een plek in deze ranglijst. Wij gaan voor het duel tussen undercoveragent Rama (Iko Uwais) en een professionele moordenaar (Cecep Arif Rahman). Het gevecht in een net iets te krappe keuken is even kledderig als claustrofobisch!