'Racistische' Gerard Joling onder vuur

Door Robin Heerkens
Gerard Joling in The Voice Senior

RTL en The Voice Senior-coach Gerard Joling liggen onder vuur vanwege het aankomende programma Joling en de Buitenlanders. Vooral de kandidaat-oproepen schieten bij verschillende twitteraars in het verkeerde keelgat.

Zo dook er eerder deze week een tweet op van een oproep uit een Facebook-groep. Hierin vroeg een RTL-redacteur of er Marokkaanse dames waren die zin hadden om Gerards "pittige vooroordelen over Marokkanen" te ontkrachten en daarmee "haar tv-debuut te maken bij RTL". De reacties liegen er niet om...

'Racisme als verdienmodel'

"Het is niet aan Marokkaanse vrouwen om jullie racistische collega Gerard Joling te bekeren. Doe dat zelf", tweet Abdelkarim El-Fassi bijvoorbeeld. "Racisme is te lang een verdienmodel geweest. Stop hiermee." Er kwamen meer reacties. Politica Sylvana Simons kreeg een verzoek van RTL. Of ze met Gerard mee wilde naar Suriname. "Ik was ervoor 'gepolst', alweer een tijd geleden", reageert ze. "Of we naar Suriname konden. Dan kon ik het allemaal uitleggen. Ik ben daar 2x op vakantie heen geweest."

Nog meer kritiek

Het programma ontketende een kleine Twitter-storm! Acteur Achmed Akkabi (Mocro Maffia, Het Huis Anubis) onthult dat RTL al een jaar aan Joling en de Buitenlanders werkt. Hij is een hele tijd geleden al eens benaderd, maar benadrukt op twitter dat hij toch echt in Nederland is geboren. "Format wil al een tijd niet van de grond komen", schrijft hij. "Mail hieronder is van ruim een jaar geleden." Er volgde ook nog een vernietigende column van Volkskrant-journaliste Emma Curvers. "Kan Gerard Joling zijn racistische vooroordelen niet in zijn eigen tijd ontkrachten?", vraagt ze zich oprecht af.

Het is nog niet bekend wanneer Joling en de Buitenlanders op RTL 4 moet komen.