Peter R. de Vries

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Peter R. de Vries

Peter R. de Vries (64): misdaadjournalist, activist en unieke tv-persoonlijkheid

|
|

Laatste update:

Peter R. de Vries is donderdag 15 juli op 64-jarige leeftijd overleden aan zijn verwondingen, veroorzaakt door een moordaanslag in Amsterdam. De misdaadjournalist laat zijn partner, een zoon en een dochter achter. Het verlies is niet alleen een klap voor de journalistiek, want Peter R. de Vries was een uitzonderlijke persoonlijkheid in verschillende opzichten en werd graag uitgenodigd bij diverse tv-programma’s voor zijn expertise.

Er is de afgelopen dagen veel gezegd in talkshows over Peter R. de Vries, maar het mooist vatte z’n collega-misdaadjournalist Kees van der Spek de motivatie van De Vries samen: “Hij was het laatst bang voor een slecht schoolrapport, zei hij. Dat tekent hem. Liever rechtop sterven dan op mijn knieën leven, dat was zijn motto.’’ Peter R. de Vries had het van zijn vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat. Ook had hij een Engelstalige variant van het gezegde op zijn been getatoeëerd. 'On bended knee is no way to be free' uit Eddie Vedders nummer 'Guaranteed', bekend van de film Into The Wild.

Geen angst

Onbevreesd was Peter R. de Vries zeker ook in zijn werk. Hij beet zich vast in verschillende zaken zoals de Puttense moordzaak, de Schiedammer Parkmoord en de zaak Nicky Verstappen. De meesten daarvan zijn inmiddels opgelost en het succes is direct te leiden naar het werk dat de misdaadjournalist deed. Niet alleen door feiten te achterhalen, maar ook media-aandacht te genereren.

Peter R. de Vries (64): misdaadjournalist, activist en unieke tv-persoonlijkheid

Het begin van de misdaadjournalist

Peter R. de Vries was tevens een doorgewinterde misdaadjournalist omdat zijn carrière vroeg begon. Meteen na zijn dienstplicht ging De Vries als jonge twintiger aan het werk op de Redactie van De Telegraaf, waar zijn interesse voor misdaadverslaggeving aanwakkerde. Later werkte hij ook voor het Algemeen Dagblad, Panorama en Crime Time. In de jaren 90 werd de journalist landelijk beroemd want toen lanceerde het SBS6-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.

Met zijn nasale, perfect articulerende stem, gaf De Vries misdaadverslaggeving een gezicht en werd hij al gauw de bekendste journalist in zijn vakgebied. Het programma bleef maar liefst 17 jaar op de tv en in die tijd vonden andere tv-makers Peter R. de Vries ook, waaronder cabaretiers. Peter R. de Vries werd regelmatig nagedaan in comedyprogramma’s zoals De TV-Kantine, Koefnoen en Kopspijkers. Dat de journalist ook zelfspot had, bewijzen zijn optredens in onder andere Make Up Your Mind en Promenade.

Peter R. de Vries (64): misdaadjournalist, activist en unieke tv-persoonlijkheid

De zaak Natalee Holloway

De ster van Peter R. de Vries rees het hoogst toen hij in 2008 een Emmy won voor zijn documentaire over de Natalee Holloway, met schokkende verborgen camera-beelden van verdachte Joran van der Sloot. In Nederland alleen al keken 7 miljoen mensen naar de uitzending, wat het een van de best bekeken programma’s ooit maakt.

Peter R. de Vries in de politiek

Peter R. de Vries had ook een uitgesproken politieke mening en waagde een poging om zelf politicus te worden. In 2005 probeerde hij het als medeoprichter van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (niet toevallig zijn eigen initialen), maar na een slechte opiniepeiling schrapte De Vries het idee.

Peter R. de Vries (64): misdaadjournalist, activist en unieke tv-persoonlijkheid

De misdaadverslaggever was er echter niet een die altijd luisterde naar de publieke mening. Zo ontving hij kritiek op zijn vriendschap met Cor van Hout, een van de Heineken-ontvoerders. De relatie ontstond toen Peter R. in 1986 het boek De Ontvoering van Freddy Heineken publiceerde en hij heeft altijd goed contact onderhouden met Van Hout. Na zijn dood in 2003 plaatste De Vries zelfs een rouwadvertentie in de krant "voor de meest bijzondere man die ik ooit heb ontmoet".

Ridouan Taghi

In de afgelopen jaren was Peter R. de Vries door zijn rol in RTL Boulevard en zowat alle Nederlandse talkshows bijna dagelijks te zien op televisie, voornamelijk omdat hij met zijn sterke meningen een altijd entertainende gast bleek te zijn. Toch kwam Peter R. de Vries ook regelmatig met updates over lopende zaken, zoals het grote Marengo proces tegen Ridouan Taghi, waarbij hij als adviseur voor kroongetuige Nabil B. werkte.

In 2019 onthulde de misdaadjournalist dat hij op een dodenlijst van Ridouan Taghi zou staan. De Vries maakte dat bekend “om de zaak stuk te maken”. Een verband met de moordaanslag van dinsdag 6 juli is volgens De Telegraaf gevonden. Volgens De Telegraaf zou de 21-jarige verdachte Delano G. een volle neef zijn van de veroordeelde Jaouad W., een kopstuk in de organisatie van Ridouan Taghi.

Er worden ondertussen ook vragen gesteld over de beveiliging die de journalist had toen hij in Amsterdam rondliep. Bij eerdere moordaanslagen overleden de broer en de advocaat van Nabil B. al.

Peter R. de Vries (64): misdaadjournalist, activist en unieke tv-persoonlijkheid

Peter R. de Vries over beveiliging

Wat bekend is, is dat Peter R. de Vries het liever niet wilde hebben. De keren dat hij beveiliging om zich heen had, vond hij dat ongemakkelijk. Bovendien was hij van mening dat je nooit 100% veilig kunt zijn als misdaadverslaggever. Dat gebrek aan angst was een van Peter R. de Vries z’n sterkste eigenschappen en een ander was zijn betrokkenheid.

De waardering die Peter R. de Vries voor zijn werk krijgt, komt zelfs van de demissionair premier Mark Rutte en het Koningshuis. Maar het bijzonderst zijn z’n vriendschappen met de nabestaanden van onder andere Nicky Verstappen. Die schetsen het beeld van een man die niet opgaf voor hij de waarheid boven tafel had en met zijn sterke gevoel voor rechtvaardigheid menig vastgeroeste zaak weer op gang kreeg.

Peter R. de Vries overleed donderdag 15 juli 2021 op 64-jarige leeftijd. In zijn loopbaan heeft hij meer dan 500 moordzaken behandeld.  

Lees verder