Peter Pannekoek oneens met André van Duin: ‘Niet de beste komiek’

Peter Pannekoek (36) wordt gezien als de grootste komiek van zijn generatie. De cabaretier wordt zélf een beetje ongemakkelijk van dit compliment: “Volgens mij is het het einde van mijn carrière als ik mezelf echt goed ga vinden.”

Peter Pannekoek
© Brunopress

Peter Pannekoek begint binnenkort met zijn nieuwe televisieprogramma Waarom gaan we niet wat Vaker?, waarin hij theatervoorstellingen bezoekt en praat met verschillende artiesten. Eigenlijk had Peter een andere titel in zijn hoofd: “Ik bezoek minimaal één keer per week het theater en houd echt van alle genres. De Theaterslet leek me dan ook wel een grappige titel, maar ja, dat vond de NPO niet zo leuk.”

Heerlijke valsspeler

Grootmeester van de lach André van Duin noemde Peter een tijdje geleden “de beste komiek van de nieuwe generatie, maar de cabaretier vertelt in Veronica Superguide dat hij het daar absoluut niet mee eens is. “Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat het qua populariteit belachelijk goed gaat, maar iemand als Daniël Arends, die emotioneel hoogbegaafd is en in twee zinnen het karakter van een bepaald type mens helemaal kan fileren, daar kijk ik enorm bewonderend naar. Of naar de authenticiteit van Patrick Laureij, de intelligentie van Tim Fransen of de theaterconcepten van Micha Wertheim. Of naar Ronald Goedemondt, die zo ongelofelijk grapdicht is en goed kan spelen. Ik zie eigenlijk alleen maar collega’s die ik veel beter vind. Soms denk ik: wat ben ik toch een heerlijke valsspeler dat het zo ontzettend goed met mij gaat.”  

Voor Peter is het juist de twijfel over zijn eigen materiaal dat hem zo scherp maakt. “Volgens mij betekent het ’t einde van mijn carrière als ik mezelf echt goed ga vinden. Neem DNA, de voorstelling die ik nu heb gemaakt. Daar ben ik best trots op. Het is het beste naar mijn kunnen. Maar daarbij heb ik wel het idee: ik moet net wat harder trainen dan de rest. Dat is voor mij een goede instelling, die ik moet hebben. Twijfel is mijn motor.”

Je ziet Waarom gaan we niet wat Vaker? vanaf woensdag 31 mei op NPO 2, rond 22.10 uur. Hier zie je een paar hilarische momenten met Peter ‘geile gozer’ Pannekoek, die het niet trof met zijn achternaam… Hier check je het favoriete tv-moment van de cabaretier zelf!

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!