Peter Pannekoek: ‘Dit hilarische tv-fragment geeft aardig idee van hel die bevalling zal zijn’

Elke week gaat een bekende Nederlander terug in de tijd om een bijzonder televisiemoment te delen. Deze keer: cabaretier Peter Pannekoek.

Peter Pannekoek over zijn favoriete tv-moment
© Brunopress, BNNVARA

In 2013 presenteerden Valerio Zeno en Dennis Storm het programma Proefkonijnen, waarin ze de meest bizarre dingen uitprobeerden. “Voor deze aflevering besluiten ze dat ze willen weten hoe pijnlijk het is om te bevallen. Dat is onmiddellijk een geweldig uitgangspunt, maar nog leuker is dat er een apparaat blijkt te bestaan dat weeën en krampen met elektrische schokken kan nabootsen. Ik hou van leedvermaak, dus ik weet nog wel dat ik me helemaal zat te verkneukelen om wat er zou gaan komen.”

Tof doen

“Het begint heel lollig, met een beetje tof doen tegen elkaar over wie de bevalling het langste zou volhouden. Vervolgens komt de eerste wee, volgens mij zitten ze dan nog maar op 5 procent van de kracht van een volle wee, en dan zie je die gezichten van Dennis en Valerio al in een andere stand gaan staan: ‘holy fuck!’ Als ze op 40 of 50 procent van de capaciteit zitten, gaan ze houdingen aannemen die je kent van bevallingsscènes uit films: op hun zij, helemaal opgerold, op handen en knieën.”

Amerikaanse hit

“Ik heb deze aflevering van Proefkonijnen niet op televisie gezien, maar kwam het fragment een paar jaar geleden toevallig tegen toen ik naar Amerikaanse YouTube-filmpjes zat te kijken. Zo werd het me aangeraden, als een Amerikaans ondertiteld videootje, omdat het daar blijkbaar een enorme hit is geweest. Het eindigt ermee dat Valerio afhaakt; hij zit er helemaal doorheen en wordt gek als hij beseft dat dit nog twee uur gaat duren. Dennis zet door en krijg daarna een babypop in zijn armen geduwd.”

Zeldzaam leermoment

“Ik vond het hele fragment hilarisch en ook megagoed, omdat je als kijker wordt meegenomen in het perspectief van iemand anders. Eigenlijk zou iedere man dit een keer moeten ondergaan, om te weten hoe het is om te bevallen. Maar je kunt ook gewoon naar dit fragment kijken, dat geeft een aardig idee van de hel die het moet zijn. Het is redelijk zeldzaam dat iemand in televisieland een slim idee heeft dat de kijkers ook nog iets leert of meegeeft, maar dit fragment laat zien dat televisie daadwerkelijk een toegevoegde waarde kan hebben. Ik vond het van kop tot staart goede tv.” 

Wat doet Peter?

Over baby's gesproken: in zijn nieuwste voorstelling DNA heeft Peter het onder andere over ‘bewust kindervrij’ zijn. Algemeen Dagblad noemde zijn show magistraal en grenzeloos hard en NRC schreef: ‘Pannekoek is een van de beste, zo bewijst hij met DNA’. Het leuke is: er zijn nog kaarten. Hier check je de favoriete tv-momenten van Henk Westbroek én oud-zwemster Ranomi Kromowidjojo.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af