Oranjefans stormen weg bij Jinek na Qatar-kritiek: ‘Slap geouwehoer!’ 

Jinek

Een groepje oranjesupporters is tijdens de maandagavonduitzending van Jinek boos weggelopen. Ze waren haar kritische vragen over het WK voetbal in Qatar helemaal zat, een populair onderwerp aan de talkshowtafel.  “Sjonge jonge jonge, wat een slap geouwehoer!”, klonk het toen ze de studio verlieten. 

Harry de Tietenman, een bekende supporter van het Nederlands Elftal, was te gast bij de talkshow van RTL 4. Hij heeft het aanbod van Qatar om gratis naar het WK te gaan aangenomen. In ruil daarvoor moet hij luid en duidelijk aanwezig zijn bij de openingswedstrijd van Oranje, maar dat is niet alles. Hij moet samen met 49 anderen negatieve reacties en berichten over het WK op social media doorgeven aan de organisatie en zelfs verwijderen als dat kan.

Verkeerde keelgat

Eva schiet dat in het verkeerde keelgat. “Jij maakt een afspraak met een Qatarese organisatie, die werkt voor een overheid die homoseksualiteit verbiedt, vrouwen structureel een mindere positie dan mannen geeft.”

In de hoek

Harry schiet dát in het verkeerde keelgat. “Je probeert me nou een bepaalde hoek in te douwen, maar dat moet je niet doen. De NOS zendt het hele toernooi uit, maar als je een statement wil maken moet je het hele toernooi niet uitzenden.”

De presentatrice is nog niet klaar en wijst Harry erop dat hij contractueel verplicht is om mensen te “ratten” die kritisch zijn op het WK. Harry geeft na wat gekibbel over Eva’s woordkeuze toe dat hij niet van plan is om zich daar aan te houden. “Er staat niet bij dat het verplicht is om te doen.”

Tas vergeten

Het gesprek gaat nog 10 minuten over Qatar waarna de ornajesupporters in het publiek het welletjes vinden. “Jongens, we hebben het over Qatar gehad, wij gaan weg, jongens!” 

De “slap geouwehoer”-comment valt nog maar Eva Jinek blijft kalm onder het protest. Ze wenst ze een fijne avond. Eén supporter keert nog terug omdat hij z’n tas vergeten is. 

‘Mag ook gebeuren’

“Het was een beetje een wilde uitzending, Roelof”, concludeert Eva na het item. "De helft van onze gasten is weggegaan. Dat is altijd jammer als dat gebeurt, maar goed: dat mag ook wel gebeuren.”

Gelukkig heeft geen enkele oranjesupporter zich vastgelijmd aan de talkshowtafel.

Jinek is iedere werkdag om 22.00 uur te zien op RTL 4.