Onbetaalbaar! De duurste filmrekwisieten

Veronica Superguide logo
Onbetaalbaar! De duurste filmrekwisieten

Onbetaalbaar! De duurste filmrekwisieten

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Vandaag werd bekend dat het originele Iron Man-pak uit 2008 is gestolen. Vervelend voor Marvel, maar in de geschiedenis zijn er al véél vaker waardevolle film-items verdwenen. Wat dacht je van deze unieke voorwerpen?

Tegenwoordig gaan filmstudio’s voorzichtig om met hun attributen, maar dat is héél lang een uitzondering op de regel geweest. Zodra de opnames erop zaten werd ‘al die troep’ rücksichtslos in de prullenbak gegooid, of vergeten in een anonieme opslagplaats. Daarom worden er tegenwoordig nog steeds wel eens iconische voorwerpen gevonden.

Waar heb ik het gelegd?

De diefstal van het Iron Man-pak is natuurlijk vervelend, maar vergeleken met deze voorwerpen klein bier. De dieven van deze rekwisieten moeten wel héél erg fan zijn van de films, want door hun bekendheid zijn ze onverkoopbaar.

Blade Runner

Deckards schietpistool

In Blade Runner jaagt Harrison Ford op robots die nauwelijks te onderscheiden zijn van mensen. Hij ‘stuurt ze met pensioen’ met zijn futuristische vuurwapen.

Het originele vuurwapen werd helemaal met de hand gemaakt, en bestond uit onderdelen van pistolen, lampjes en verschillende elektronische onderdelen. Het zag er fantastisch uit, maar was te kwetsbaar voor actiescènes. Daarom werden er twee rubberen replica’s gemaakt die onverwoestbaar waren.

Eén van deze dummy’s verdween tijdens de opnames. Een maand na de première van Blade Runner werden er op de zwarte markt replica’s van Deckards pistool aangeboden. Deze leken zó goed dat ze eigenlijk alleen gemaakt kunnen zijn met een mal die is gebaseerd op de dummy’s. Ford’s originele rekwisiet leverde op een veiling overigens 250.000 euro op. Daarmee zijn de rubberen afgietsels natuurlijk klein bier.

The Wizard Of Oz

Dorothy’s schoentjes

Judy Garland had zes tot tien paar robijnen schoentjes tot haar beschikking, tijdens de opnames van The Wizard Of Oz (1939). In die tijd hechtte men geen enkele waarde aan filmrekwisieten. Zowat iedereen die aan een film meewerkte nam na de opnames voorwerpen mee, of ze werden opgeslagen en vervolgens vergeten.

In 1970 werden de rode schoenen ontdekt en verkocht. Van vijf paar is bekend dat ze nog bestaan. Drie ervan zijn in handen van privéverzamelaars, en één paar is gekocht door de Academy Of Motion Pictures And Sciences. Helaas werd in 2005 één paar van de rode schoentjes gestolen uit een museum in Minnesota.

Hoeveel de schoentjes precies waard zijn is niet duidelijk, maar een anoniem persoon bood 1 miljoen dollar aan degene met een gouden tip over de diefstal. Dan krijg je toch een aardig idee over de prijs.

Easy Rider

Motoren van een miljoen!

Nog vóór de film in première ging werden drie van de vier motoren gestolen door gewapende mannen. Volgens de legende ging stuntman Tex Hall nog achter ze aan (met een machinegeweer!), maar hij kreeg ze niet meer te pakken. Waarschijnlijker is dat ze gewoon uit een opslag gejat zijn. De motoren werden gestript, en de onderdelen geheeld op de zwarte markt. Achteraf gezien was dat niet zo slim. De iconische motor van Peter Fonda zou nu miljoenen opbrengen!

Een andere stuntman, Dan Haggerty, claimt dat zijn motor de enige overgebleven ‘Captain America’-motor is. Hij mocht het wrak van de stuntmotor, die tijdens de finale van de film vernield werd, houden en restaureerde hem helemaal.

Hoewel niemand 100% zeker weet of deze motor authentiek is, werd hij in 2014 geveild voor een kloeke 1,3 miljoen euro.

The Maltese Falcon

Duur beeldje!

The Maltese Falcon is één van de hoogtepunten uit het ‘noir’-genre, met Humphrey Bogart als de keiharde detective Sam Spade. Een belangrijk onderdeel van de film is de zoektocht naar een onbetaalbaar beeldje: The Maltese Falcon. 

Door de bekendheid van de film is het originele beeldje zijn gewicht in platina waard. In 2013 werd een metalen exemplaar uit de film geveild voor 4 miljoen dollar. Er bestaan er overigens twee: Humphrey Bogart liet één Maltese Falcon vallen tijdens de opnames, waardoor er een reserve gegoten moest worden. Niet gek, want het beeldje woog 20 kilo.

Zelfs valkjes die niet op het scherm te zien waren, zijn erg kostbaar. In 2007 werd een replica gestolen uit een restaurant in San Francisco. Deze was alleen gebruikt voor promotiefoto’s maar toch loofde de restauranteigenaar een beloning van 25.000 euro uit voor tips. 

James Bond

De auto van een superspion

Weinig filmrekwisieten zijn beroemder James Bond’s Aston Martin DB5. Hij werd door Sean Connery bestuurd in Goldfinger en is misschien wel de beroemdste auto ter wereld!

007’s DB5 is eigenlijk een DB4 die zwaar aangepast werd. Naast beroemd is deze wagen dus ook uniek! De Bond-mobile werd in 1985 verkocht aan de verzamelaar Anthony Pugliese. Pugliese gebruikte de Aston Martin voor publiciteitsdoeleinden, maar kreeg daar in 1997 waarschijnlijk erg veel spijt van. Het onbetaalbare voertuig werd dat jaar gestolen uit de vliegtuighangar waar hij gestald was.

Pugliese werd schadeloos gesteld door zijn verzekering, die 80% van de waarde vergoedde. De vastgoedhandelaar ontving alsnog ruim 4 miljoen dollar! Het is nog steeds een mysterie wat er met de schitterende auto gebeurd is...

Lees verder