Olga Commandeur nam laatste aflevering Nederland in Beweging al jaar geleden op

Na drieëntwintig jaar hangt Olga Commandeur haar fitnesspakje aan de wilgen. De laatste aflevering van een van de meest iconische programma's van Omroep MAX komt tot een einde. Maar de fitnessgoeroe heeft haar laatste sportklasje al een jaar geleden al opgenomen, dus er werd met geen woord gesproken over haar afscheid. 

Olga Commandeur
© Omroep MAX

Vanaf 2000 werd Nederland in Beweging uitgezonden bij de AVROTROS en pas in 2008 verhuisde het naar Omroep MAX, waar Olga al een jaar geleden de laatste aflevering voor opnam. Vlak voor die opnamedagen nam ze de moeilijke beslissing om te stoppen, zo vertelt ze aan het ANP.

Fysieke ongemakken

"Die opnamedagen zijn doorgaans in mei en juni, in drie weekenden nemen we een heel jaar op. Die dagen zijn heel zwaar, we doen zo'n zeven, acht afleveringen per dag. Dan moet je superfit zijn." Olga werd nerveuzer richting de opnames van Nederland in Beweging, door "blessures en fysieke ongemakken van de afgelopen jaren". Ze wist niet of ze het vol ging houden. "Er is natuurlijk een heel team afhankelijk van mijn gezondheid."

Actief pensioen

Olga moest ook over haar pensioen gaan nadenken wegens een voorstadium van borstkanker. "Het wordt nu tijd dat ik zelf de beslissing neem voordat de omstandigheden of de fysieke ongemakken de overhand nemen." Olga en haar man Frank, die ze overigens op een bijzondere manier heeft ontmoet, gaan zéker niet achter de geraniums zitten. "Wij houden van actieve vakanties. Nu met onze fysiek kunnen we dat nog."

Hartverwarmend

De presentatrice blijkt totaal verbijsterd over de reacties die op haar vertrek los zijn gekomen. "Je denkt je doet die aankondiging en je krijgt wat reacties, maar alle media hebben het opgepakt. Zelfs het 8 uur-journaal heeft er een item aan besteedt van een paar minuten."

Wie wordt de nieuwe Olga?

Is er eigenlijk al een opvolger voor het fitnessprogramma voor ouderen? Olga zegt dat de omroep hier vol mee bezig is. "Alleen bij mij hebben al meer dan vijftig mensen zich gemeld die het baantje wel willen overnemen. Maar dat gaan ze helemaal zelf oplossen en dat is maar goed ook. Al voelt het wel alsof ik mijn kindje loslaat, ik was er natuurlijk vanaf het begin bij betrokken."

Nederland in Beweging! zie je dagelijks (tot 26 mei) om 10:15 uur op NPO 1.

ANP/Veronica Superguide