Oeps! Alle Sinterklaas-films van Netflix verdwenen

Oeps! Alle Sinterklaas-films van Netflix verdwenen

Heel Nederland bereidt zich voor op het ‘heerlijk avondje’ van Sinterklaas, maar dit jaar speelt Netflix daarbij geen rol. Het streamingplatform heeft geen enkele film over Sint Nicolaas en zijn pietermannen in het aanbod.

Volgens Netflix zijn de afspraken met de filmdistributeurs verlopen, en zijn de kinderfilms daarom verwijderd. Op sociale media klagen abonnees dat Netflix zijn vingers niet wil branden aan de ‘Zwarte Pieten-discussie’.

Sinterklaas En De Verdwenen Sinterklaas

Een woordvoerder van Entertainment One, distributeur van o.a. Sinterklaas En De Verdwenen Pakjesboot, zei tegen De Telegraaf dat hij ‘geen idee heeft waarom Netflix deze keer geen films afneemt.’ Tegen dezelfde krant zegt hij niet te willen speculeren over een eventuele vrees voor controverse bij het Amerikaanse streamingplatform. ‘Entertainment One heeft daar nooit iets van gemerkt. Ziggo is ook in Amerikaanse handen en biedt onze films wél aan.’

Hoe het ook zij: op televisie zijn er zát programma’s over Sinterklaas en zijn pakjesboot. Op de NPO begint Het Sinterklaasjournaal op 12 november, en wordt de landelijke intocht in Zaanstad op 17 november uitgezonden. 

RTL begint op die dag met een nieuw seizoen De Pepernoten Club op Videoland. De enige Sinterklaasfilm die momenteel nog op Netflix staat is… de horrorfilm Sint!

Foto: NTR/Roel Jorna