NPO wint wél met wedstrijd Oranje en Avastars zakt verder weg

In tegenstelling tot het Nederlands elftal zelf had de NPO wél een goede avond met het uitzenden van de wedstrijd tegen Frankrijk. Datzelfde kan bepaald niet gezegd worden over het noodlottige Avastars op SBS6, waar het vat kennelijk nog leger kan.

Avastars
© Talpa

Eigenlijk is het enige goede nieuws voor John de Mol dat het volgende week alweer de laatste aflevering is van zijn rampenshow Avastars. Die kijkcijfers blijven als een zwarte piste kelderen. Leek vorige week de bodem bereikt, blijken er toch nog minder mensen naar te kunnen kijken. Slechts 93.000 kijkers zaten op primetime klaar om naar de 'virtuele' talentenjacht te kijken.

Laagterecord SBS6

Kijkcijfergoeroe Tina Nijkamp weet het niet zeker, maar het ligt voor de hand dat dit misschien wel de slechtste score ooit is voor SBS6 op dit tijdstip op een vrijdagavond. Ze weet één voorbeeld dat het nog slechter deed, laat ze weten aan Veronica Superguide. "De herhaling van Diepe Gronden had nog lagere cijfers, maar dat stond op een donderdagavond." Dat was een vierdelige miniserie uit 2022 met Linda de Mol in de hoofdrol, die als gedragsdeskundige bij de politie een moord probeert op te lossen.

Oranje boven

In de kleedkamer bij het Nederlands elftal zal er misschien een grafstemming zijn geweest na de verloren wedstrijd tegen Frankrijk, maar niet bij de NPO. Die hadden een topavond. Naar de wedstrijd op NPO 3 keken ruim 1,9 miljoen mensen. Op hetzelfde tijdstip keken op NPO 1 ruim 1,2 miljoen mensen naar Flikken Maastricht, terwijl nog eens ruim 1,1 miljoen mensen naar de quiz 2 voor 12 keken op NPO 2.

Sportzender NPO 3

Tina vindt het een hele verstandige zet dat de wedstrijd op NPO 3 werd uitgezonden, waar normaal gesproken slechts een tiende van dit aantal kijkers op afstemt. "En dat bewijst dus dat als je van NPO 3 de sportzender maakt bij grote wedstrijden/toernooien dit alleen maar voordelen heeft. NPO 3 scoort veel hoger dan normaal en de kijkers hoeven zich niet te irriteren dat hun favoriete serie opeens wordt onderbroken." Dat laatste gebeurde laatst met Flikken Maastricht dat veel later begon dan normaal.

Niet verschrikkelijk

Ook voor RTL had de avond erger kunnen verlopen. De Verraders scoorde alsnog prima met 963.000 kijkers, waardoor het nog net in de top 10 van best bekeken programma's stond. Beau sloot gisteravond zijn eerste week terug af met een bescheiden 527.000 kijkers, maar die zat dan ook nog tegenover de wedstrijd. Datzelfde geldt voor Vandaag Inside die het met een kleine 600.000 kijkers moesten stellen. Maar dan is dan nog altijd zes keer zoveel als Avastars dat daar direct voor zat. Het kan dus altijd erger.