Pijnlijk: zelfs BBC First scoort beter dan SBS6 met Avastars

Dat Avastars het niet erg lekker doet qua kritiek en kijkcijfers is inmiddels wel bekend. Maar dat het programma zelfs minder kijkers scoort dan een nichezender als BBC First is toch wel heel erg genant.

Nick, Simon, Kalvijn, Nicky Romero en Dan Karaty

Het moet toch wrang zijn voor John de Mol dat de stukken die geschreven worden over zijn noodlijdende talentenjacht Avastars nog altijd meer lezers hebben, dan dat er ooit naar z'n show gekeken hebben. Elke week lijkt het dieptepunt qua kijkcijfers wel bereikt, maar ook elke week blijkt niets minder waar. Gisteravond trok de virtuele show een tranentrekkende 117.000 kijkers. Om 20.30 uur. Op Prime time.

Twijfelachtig record

Tina Nijkamp moet er bijzondere Excel-tabellen op nahouden om de geschiedenis van de kijkcijfers zo op te kunnen lepelen. Want zo weet ze bijvoorbeeld dat die 117.000 van Avastars de slechtsbekeken aflevering ooit is van een talentenjacht op de Nederlandse tv. En het is zelfs het slechtsbekeken familie entertainmentprogramma ooit. Ze vraagt zich dan ook af hoeveel lager het nog kan met de kijkcijfers van de mislukte talentenjacht.

Verslagen door de BBC

Een minder bekende zender in Nederland is BBC First Holland, een speciale themazender van de BBC, waar bekende Engelse series worden uitgezonden, keurig voorzien van Nederlandse ondertiteling. Je zult die zender niet snel tegenkomen in lijstjes van bestbekeken programma's. Maar toch slaagde de zender er gisteravond wel mooi in om Avastars te verslaan met de poltieserie Death in Paradise, vertelt Tina op Instagram.

Dure grap

Tina's inschatting is dat Avastars tussen de 750.000 en 1 miljoen euro kost om te maken. Per aflevering. Dat komt neer op ongeveer 7 á 10 euro per kijker. Heel gul van John de Mol. Wat het nog erger maakt is dat er verder niet echt programma's zijn op dat tijdstip voor gezinnen met jonge kinderen. Flikken Maastricht en De Verraders zijn nou niet echt jeugdprogramma's. Kennelijk vlucht dus iedereen naar streamingdiensten. Of er wordt weer eens gescrabbled misschien. Wie zal het zeggen?

Ook goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws voor John de Mol. Avastars is namelijk nog maar twee weken op tv te zien. Daarna zal waarschijnlijk de nieuwe vrijdagavondshow met Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen te zien zijn, die altijd goed zijn voor de kijkcijfers van SBS6. Tot die tijd is het nog even doorbijten voor die paar kijkers.

Avastars zie je nog twee weken op vrijdagavond om 20.30 uur op SBS6.