• NPO

NPO 1 grote kijkcijferwinnaar zaterdagavond, The Big Show zakt verder weg

Ik Vertrek op NPO 1

NPO 1 doet het zo goed, dat zelfs programma's die ze amper gepromoot hebben hun tijdslot winnen, zoals Ik Vertrek gisteravond. En dat terwijl Wendy van Dijk met haar Liedje op het Eerste Gezicht totaal in de vergetelheid raakt.

Intussen moeten ze bij NPO 1 toch een aardig gevulde ijskast met flessen champagne hebben, want ze lijken bijna niet te verslaan. De eerste vier plekken van de kijkcijfer top 25 van gisteravond worden ingenomen door programma's van die zender. Naast vaste waardes als de journaals van 20 en 18 uur zien we de eenmalige aflevering van culthit Ik Vertrek en het satirische programma Even Tot Hier. En zelfs het boerderijprogramma zonder datende boeren van Yvon Jaspers scoorde nog bijna een miljoen kijkers.

Wendy van Dijk flopt weer

Het was ook weer een pijnlijke avond voor Wendy van Dijk, die de top 25 niet eens haalde met haar ongebruikelijke datingprogramma Liedje op het Eerste Gezicht. Ze kwam niet verder 345.000 kijkers, bijna 100.000 kijkers minder dan het programma ervoor, Lachen om Home Video's. Bij het programma na haar, de laatste aflevering van de documentaireserie Spiegelbeeld over Willeke Alberti kwamen die 100.000 kijkers weer terug. Kijkcijferorakel en voormalig SBS-baas Tina Nijkamp begrijpt waar dat door komt. "Het antwoord is simpel: de premisse klopt niet. Niemand gaat zingend op zoek naar liefde (bijna niemand kan überhaupt mooi zingen). En dus denken kijkers dat het nep is. Al hoeft dat niet zo te zijn, toch komt het te gekunsteld over en niet geloofwaardig."

Ruben gaat ook niet lekker

Over Ruben Nicolai, die het met The Big Show met het dubbele aantal kijkers van Wendy moet doen, is ze ook niet enthousiast. "The Big Show kreeg al matige recensies en ook het feit dat het weinig uitgesteld wordt bekeken geeft aan: de kijker vindt dit programma gewoon niet zo leuk. Dit format is wellicht 'te weinig live gevoel', 'te gemonteerd', waardoor kijkers het weinig spontaan vinden en te geproduceerd." Hoewel Ruben begon met een comfortabele 1 miljoen kijkers in de eerste aflevering, zijn daar nu nog 764.000 van over. Tina stelt vast dat hij gelukkig nog The Masked Singer heeft, wat wel een enorm succes is en waar vrijdagavond ook weer ruim 2,6 miljoen mensen naar keken.

WK op komst

Het succes van Ik Vertrek en Even Tot Hier maakt vanaf volgende week even plaats voor het WK voetbal in Qatar dat op NPO 1 wordt uitgezonden. Ondanks het feit dat natuurlijk niemand daar naar gaat kijken, zal ongetwijfeld iedereen er naar gaan kijken, dus ook dan zal NPO 1 lekker scoren. Na het WK zal Ik Vertrek een vervolg krijgen.