NOS Studio Voetbal-coryfeeën reageren op rel op redactie

Op de avond dat de voltallige hoofdredactie van NOS Sport opstapt en ook vertrouwd gezicht Tom Egbers voorlopig thuisblijft, kon een reactie in de uitzending van NOS Studio Voetbal niet uitblijven.

Een reactie in Studio Voetbal op de perikelen op de redactie

Terwijl de uitzending van NOS Studio Voetbal nog luchtig begint met grapjes tussen presentator Sjoerd van Ramshorst en ananlisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart, is het al snel tijd voor hét onderwerp van deze week. Je kunt er niet omheen: het beruchte artikel uit De Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag bij de NOS Sport-redactie. Zeker met het vertrek van de voltallige hoofdredactie is er een enorm gat geslagen achter de schermen bij de sportprogramma's van de NOS. De redactie is "een beetje in shock en verdrietig".

Veteranen

Het is duidelijk dat de Sjoerd van Ramshorst en Jeroen Stekelenburg zijn aangeslagen door de gebeurtenissen. Sjoerd kwam dertien jaar geleden binnen als stagiair en is nooit meer weggegaan, terwijl Jeroen al twee keer zo lang rondloopt op de redactie. "Dat is het belangrijkste, dat we nu vooral stil moeten staan bij mensen die hier een ontzettend vervelende ervaring hebben gehad. Die zich hier onveilig voelden of die hier iets hebben meegemaakt dat niet hoort", zegt Jeroen. Ook Sjoerd van vindt het "heel naar" dat mensen slechte ervaringen hebben gehad, of de werkplek nu nog onveilig vinden. "Het doet best veel pijn om dat te merken."

Exit hoofdredactie

Vanavond werd bekend dat de hoofdredactie, die aanvankelijk 'op termijn' zouden vertrekken, na alle kritiek toch per direct opstappen. Ook vast gezicht Tom Egbers, die al sinds 1984 bij Studio Sport kondigde vandaag aan voorlopig thuis te blijven na alle perikelen. Afgelopen donderdag maakte de NOS excuses voor de misstanden. Jarenlang werden klachten, zo'n honderd in totaal, genegeerd door de hoofdredactie. Dat blijkt uit het artikel in De Volkskrant.

Rare sfeer

Het opstappen van de hoofdredactie noemt Jeroen een soort keerpunt, maar ook iets dat "velen van ons wel aan zagen komen de afgelopen dagen, weken". Hij sprak van een "rare sfeer" op de redactie maar benadrukte nog eens dat "vooruitkijken vanaf morgen" moet en dat nu vooral gekeken moet worden naar "mensen die het hier dus als vervelend hebben ervaren, dat zijn er veel geweest".

Werk aan de winkel

Jeroen denkt ook na over zichzelf. Je moet "kijken wat je rol daarin is geweest. Wat de een soms ervaart als een grove slechte grap, komt voor een ander veel harder binnen. En daar hadden we met z'n allen veel bewuster moeten zijn en beter mee om moeten gaan. Die introspectie is echt belangrijk. En dan moet het beter." Dat erkent ook Sjoerd. "Er is werk aan de winkel, voor iedereen."

NOS Studio Voetbal zie je elke zondagavond rond 22.20 uur op NPO 1.

Bron: ANP / Veronica Superguide