Nieuwe serie Modern Love Amsterdam trapt af met lesbisch koppel

Ook bij Prime Video is de eerste dramaserie van eigen bodem van de band gerold. Het is Modern Love Amsterdam, de Nederlandse spin-off van de Amerikaanse streaminghit over liefde en relaties. We spraken de actrices Hanna van Vliet en Ilke Paddenburg die een lesbisch stel spelen dat op een lastig moment twijfels krijgt over het moederschap.

Door Redactie
Modern Love Amsterdam
© Prime Video

Een prille liefde, ingedutte relatie of stukgelopen huwelijk. Vreemdgaan, een soa of die babywens. Het zijn de herkenbare ingrediënten van het daardoor zo succesvolle Modern Love. Deze Amerikaanse dramaserie is gebaseerd op een wekelijkse rubriek waar The New York Times in 2004 mee begon. In de vorm van een column mocht iedereen iets vertellen over liefde: relationeel, familiair of platonisch. De rubriek was zó’n succes dat de Amazon Studio’s in 2018 overgingen tot verfilming. En zo kunnen we al twee seizoenen smullen van grote sterren als Anne Hathaway, Andy Garcia en Kit Harington die worstelen met daten, liefdesverdriet of een midlifecrisis.

De Geest is uit de Fles

Modern Love werd zo populair dat in landen als India en Japan al spin-offs werden gemaakt. Vanaf 16 december is op Prime Video ook de Nederlandse versie te zien: Modern Love Amsterdam waarin onder meer Fedja van Huêt, Arjen Ederveen en Rifka Lodeizen meespelen. De eerste aflevering heet Geest uit de Fles en gaat over het stel Colette en Naomi die een vurige kinderwens hebben. Maar net als een goede vriend zich heeft aangeboden als zaaddonor, krijgt één van hen twijfels. Veronica Superguide sprak hoofdrolspelers Hanna van Vliet (ANNE+) en Ilke Paddenburg (Internationaal Theater Amsterdam) die ook in het echte leven een relatie hebben.

Hoe is Modern Love Amsterdam op jullie pad gekomen?

Ilke (34): “Ik kreeg een mailtje van het castingbureau. Of ik auditie wilde doen voor de eerste original-serie van Prime Video, gemaakt door filmregisseuse Mijke de Jong, met wie ik graag wilde samenwerken. Direct appte ik Hanna: ‘O my God, kijk eens waarvoor ze mij willen zien!’ Ze antwoordde meteen: ‘Ik mag ook komen!’ Toen was duidelijk dat ze ons samen wilden hebben.”

Hanna (30): “Pas later bleek dat het om de Nederlandse versie van Modern Love ging. Eén van de columns uit The New York Times was door scenariste Maud Wiemeijer van ANNE+ bewerkt tot een script en zou in meer dan tweehonderd landen gestreamd gaan worden. Zelf heb ik de originele serie nog niet gezien. Maar als mensen straks naar Modern Love kijken, scrollen ze misschien wel door om te zien wat er in Modern Love Amsterdam allemaal te beleven valt.”

Zijn jullie gecast omdat jullie een relatie hebben? Of is dat toeval?

Hanna: “Ik denk niet dat het toeval is.”

Ilke: “Mijke heeft heel goed gebruik gemaakt van de dynamiek die wij al hebben. Wij hoeven niet meer te bewijzen dat wij een relatie hebben, dat gegeven is er al. En dan heb je een voorsprong, omdat je vanuit die basis meteen het verhaal kunt gaan vertellen. Het gaat in Geest uit de Fles namelijk niet om het feit dat de hoofdpersonen lesbisch zijn, maar om de universele vraag: willen zij wel moeder worden?”

Is het een voordeel om met je geliefde samen te werken?

Hanna: “Het is fijn om te acteren met iemand bij wie je je op je gemak voelt. Wij als partners zijn met elkaar vertrouwd, er zit geen ongemak. Wij vinden het ook helemaal niet eng om elkaar in een scène aan te raken of zo. Dat is natuurlijk wel een cadeautje. Met een vreemde moet je toch eerst zoeken naar de juiste dynamiek.”

Zijn er ook valkuilen?

Hanna: “Je moet oppassen dat je als koppel niet te veel jezelf gaat spelen. Of dat je onbewust je eigen humor gaat gebruiken. Onze dynamiek is uiteraard heel anders dan de dynamiek van de personages die je speelt.”

Ilke: “Als je dat uit het oog verliest, haal je de angel uit elke scène. Wij begrijpen elkaar zo goed, dat we alle problemen kunnen omzeilen. Maar dramatisch gezien werkt dat natuurlijk niet. Daar moet je heel scherp op blijven.”

Modern Love Amsterdam speelt zich af in onze hoofdstad. Wat vinden jullie daar de meest romantische plek?

Hanna: “De Hortus, de botanische tuin vlakbij Artis. Tijdens de Museumnacht is die verlicht met kaarsjes. Heel romantisch! Maar wij hebben ook een heel leuk en gezellig huis. Dat kan ik ook romantisch vinden.”

Ilke: “Ik ben fan van het Volkshotel. Naast een hotel met een restaurant en discotheek is dat ook een broedplaats waar allemaal creatieve geesten werken. Ik heb er een atelier, beneden zijn studio’s voor bandjes en boven zitten weer mensen die naaien of grafisch illustreren. Ik kan de hele dag rondhangen op die plek waar allerlei werelden samenkomen om mooie dingen te maken.”

Wat is het meest romantische wat jullie zelf ooit is overkomen?

Hanna: “Oei, dit kan gevaarlijk worden. Wij hebben in ieder geval weinig met knielen met mooie ringen.”

Ilke: “Tijdens een vakantie in Thailand zijn we vreselijk opgelicht waardoor we werden afgescheept met een ontzettend gore hotelkamer. Dat was echt niet fijn. Maar die week werd wel weer heel erg leuk, omdat we het samen moesten rooien en er uiteindelijk het beste van hebben weten te maken. Als iets heel erg misgaat en het wordt tóch leuk, dan weet je: het zit goed. Dat vind ik pure romantiek.”

Wat was voor jullie het hoogtepunt van 2022?

Hanna: “Ik heb dit jaar een paar mooie reizen gemaakt. Volgend jaar april komt Het Verloren Transport uit, over één van de laatste deportatietreinen waarmee kort voor het einde van de oorlog nog gevangenen werden afgevoerd. Voor deze nieuwe film heb ik in Texas en Boston enkele joodse filmfestivals bezocht waar ik een paar weken was ondergedompeld in de joodse gemeenschap. Heel bijzonder.”

Ilke: “Ik heb een zelfgeschreven plan voor een komische korte film ingediend bij De Ontmoeting. Dat is een platform waar aankomende filmmakers gekoppeld worden aan producenten. Het is nog afwachten of mijn idee wordt goedgekeurd en uitgewerkt. Maar het indienen alleen al vond ik een overwinning op mezelf.”

Wat was voor jullie het hoogtepunt van 2022?

Hanna: “Ik heb dit jaar een paar mooie reizen gemaakt. Volgend jaar april komt Het Verloren Transport uit, over één van de laatste deportatietreinen waarmee kort voor het einde van de oorlog nog gevangenen werden afgevoerd. Voor deze nieuwe film heb ik in Texas en Boston enkele joodse filmfestivals bezocht waar ik een paar weken was ondergedompeld in de joodse gemeenschap. Heel bijzonder.”

Ilke: “Ik heb een zelfgeschreven plan voor een komische korte film ingediend bij De Ontmoeting. Dat is een platform waar aankomende filmmakers gekoppeld worden aan producenten. Het is nog afwachten of mijn idee wordt goedgekeurd en uitgewerkt. Maar het indienen alleen al vond ik een overwinning op mezelf.”

Werk aan de winkel

Hanna van Vliet en Ilke Paddenburg vinden het belangrijk dat films en series blijven vertellen over gelijke sekse-relaties. “Kijk naar landen als Rusland en Indonesië waar deze maand nog de vrijheden van lhbti’ers werden ingeperkt. Of naar Amerika waar in november in een gayclub in Colorado vijf mensen werden doodgeschoten. De queercommunity wordt relatief veel meer getroffen door pesterijen, geweld en depressies. Er is nog flink wat werk aan de winkel. Net als veel lhbti’ers over de hele wereld laten ook wij op straat in een reflex nog wel eens elkaars hand los. Dus zelfs in Nederland is er nog veel te winnen, zeker op het gebied van wetgeving. Iedereen denkt dat met het homohuwelijk hier alles goed geregeld is. Maar ons recht om te trouwen is nog steeds niet in de grondwet verankerd. Dus als wij straks een rechtse conservatieve regering krijgen, kan alles zomaar weer worden teruggedraaid. Zo progressief zijn we hier dus niet. Het is goed dat te blijven benoemen.”

Tekst: Eric le Duc

Modern Love Amsterdam zie je vanaf 16 december op Prime Video.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!