Jan Bronninkreef en Bertie Steur in Expeditie Robinson: All Stars

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jan Bronninkreef en Bertie Steur in Expeditie Robinson: All Stars

Boeren Jan en Bertie terug in Expeditie Robinson: 'Geen ruimte voor pannenkoeken!'

|
|

Laatste update:

Donderdag begint Expeditie Robinson aan een speciaal All-Star-seizoen vol keiharde titanen. Boeren én oud-winnaars Jan Bronninkreef en Bertie Steur mochten een tweede keer survivallen en vertellen aan Veronica Superguide dat de strijd harder wordt dan ooit te voren.

"Iedereen weet precies waar 'ie voor komt en dat maakt de strijd meteen al anders", zegt Jan, die er in 2018 glansrijk met de winst vandoor ging. "In mijn seizoen waren er ook vrij veel mensen die opgaven. Nu wist ik van te voren eigenlijk al: niemand gaat opgeven. Er zitten nu geen pannenkoeken tussen", lacht hij. "Dit zijn mensen die gewend zijn tot het eind te overleven. Het werd harder. De concurrentie was veel heftiger."

Nog een keer meedoen

Jan had niet gedacht dat hij inmiddels kan terugblikken op een tweede keer Robinson. "Ik deed toen, bij mijn eerste keer, als onbekende Nederlander mee en dat traject om er in te komen was al moeilijk. Dit was echt een once in a lifetime-experience, dacht ik toen. Nóg een keer mee mogen doen had ik totaal niet verwacht, maar dan zeg je natuurlijk geen nee."

Zijn vrouw, die de boerderij mede draaiende hield tijdens Jans afwezigheid, had er anders wel een stokje voor gestoken. "'Je hebt toch wel ja gezegd', vroeg ze meteen." Bij Bertie was dat ook zo: "'Wat er ook gebeurt: je gaat', zei mijn vriendin, dus eigenlijk had ik ook geen keuze. Maar nee, ik twijfelde geen moment."

Smet op de eerste winst

Zit daar niet ook een risico aan vast, opnieuw meedoen? De kans dat je dit jaar niet wéér wint is misschien wel groter door de felle tegenstand. Jan: "Ik zie dat niet zo. Ik ben de Robinson van 2018 en dat blijf ik mijn hele leven lang. Ik zie dit als een prachtige kans om een verlengstuk aan die Expeditie te geven ongeacht hoe het uitpakt." Bertie ziet de twee seizoenen ook los van elkaar. "Ik ging er van te voren ook niet in met de gedachte: 'ik ga dit nog een keer winnen'. De tegenstanders zijn allemaal zó enorm sterk, dat weet je. Ik deed het écht voor de ervaring."

Nieuwe doelen

Voor Bertie was er ook nog een extra reden om nóg een keer mee te doen. Ze won in 2016 en legde een nogal bijzondere winnaarsroute af, maar om nu te zeggen dat ze de full Robinson-experience had... nee, niet bepaald. "Omdat ik er bij de eerste Eilandraad al uitging, zat ik héél lang op Afvallerseiland. Bondjes, het eilandleven meemaken, de interactie met een groep: dat had ik allemaal niet. Deze tweede keer geeft mij de kans om die ervaringen nu eens wél op te doen."

Bertie weet nog goed wat ze het moeilijkst vond aan haar eerste Expeditie: de strijd met haar eigen gedachten. "De eerste week had ik het heel zwaar omdat ik me eigenlijk de hele tijd zat te vervelen op dat eiland." Er spookte allerlei dingen door haar hoofd. "Ik kan thuis op de boerderij nog zoveel nuttige dingen doen, dacht ik dan steeds. Maar ik wist ook: als ik hier niet mee stop, ga ik op een gegeven moment naar huis. De knop ging om en toen bleef alleen de verveling nog over- dat was dan maar even zo."

Boeren for the win

Ze boeren goed in Expeditie Robinson, die bekende agrariërs. Nadat Jan en Bertie wonnen, zagen we afgelopen seizoen Boer zoekt Vrouw-boerin Annemiek het heel ver schoppen. "We zijn gewend om altijd door te pakken", verklaart Bertie het boeren Robinson-succes. En, lachend: "We zijn ook heel nuchter. Ik ben nog nooit een hysterische boer tegengekomen." Jan vult aan: "Je bent inderdaad gewend om in weer en wind door te gaan. En over het nuchtere: dat klopt. Ik was bij mijn eerste Expeditie zo min mogelijk bezig met psychische spelletjes. Bondjes liggen me niet zo. Expeditie Robinson is een kwestie van acceptatie: de ene kandidaat ligt je, de andere totaal niet. Je moet de omstandigheden en de mensen accepteren zoals ze zijn. En dan kun je pas echt vooruitkomen."

Benieuwd wie er nog meer meedoen? Check hier de volledige line-up van Expeditie Robinson: All Stars!

Expeditie Robinson: All Stars is vanaf 24 februari elke donderdag om 20:30 uur te zien op RTL 4. Videoland-abonnees kunnen vanaf die dag wekelijks vooruitkijken.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder